ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Londoni elemzők csökkentik magyar inflációs előrejelzéseiket, nem zárják ki az újabb MNB-kamatcsökkentést
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Londoni elemzők csökkentik magyar inflációs előrejelzéseiket, nem zárják ki az újabb MNB-kamatcsökkentést

Londoni pénzügyi elemzők az olajárak meredek zuhanása miatt a korábban vártnál is alacsonyabb idei magyarországi inflációval számolnak, és nem zárják ki, hogy ez újabb kamatcsökkentésekre késztetheti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB).

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni iparági elemzőinek csütörtökön ismertetett, felülvizsgált prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára az idei első negyedévben 35 dollár, az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajé 33,50 dollár lesz.
A ház várakozása szerint a Brent idei egész éves átlagárfolyama sem haladja meg a 40 dollárt.
A JP Morgan londoni elemzőinek új előrejelzése szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyar infláció az idei második negyedévben zéró szintén éri el mélypontját, és 2016 végére is csak 1,8 százalékig gyorsul.
A ház eddig 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt várt Magyarországon az idei év végére.
A JP Morgan elemzői 2016 egészére mindössze 0,7 százalékos átlagos inflációt jósoltak csütörtöki prognózisukban. Hangsúlyozták, hogy ez egy teljes százalékponttal alacsonyabb az MNB által az idei átlagos inflációra jelenleg érvényben tartott előrejelzésnél.
A cég londoni közgazdászai mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy az MNB márciusban újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és a ciklus végére 1,00 százalékig, vagy ennél is alacsonyabbra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról. A JP Morgan elemzői hangsúlyozták: annak ellenére is érvényben tartják ezt a prognózisukat, hogy az MNB által a piacnak küldött világos üzenet szerint csökkent az alapkamat jelentősége, és a jegybank a nem konvencionális monetáris enyhítési eszközök alkalmazására kíván összpontosítani.
A JP Morgan londoni elemzői közölték, hogy a korábbinál kisebb meggyőződéssel jósolják a további MNB-kamatcsökkentéseket, miután az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa a vártnál gyengébb piaci hatást gyakorolt.
Hozzátették ugyanakkor, hogy ha a magyar gazdaság növekedési üteme és az infláció is negatív meglepetéseket okoz – a JP Morgan mindkettőre lefelé ható kockázatokat lát -, akkor várakozásuk szerint az MNB fontolóra veheti az alapkamat-csökkentést.
A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanis a kamatcsökkentés a monetáris kondíciók lazításának leghatékonyabb módja, különösen akkor, ha már megmutatkoznak a nem konvencionális enyhítési eszközök korlátai.
Az újabb MNB-kamatcsökkentést más nagy londoni házak sem zárják ki.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló előrejelzésükben közölték: “egyértelmű lehetőségként” számolnak azzal, hogy az MNB 2016 második negyedétől újabb kamatcsökkentésekbe kezd, annak ellenére is, hogy a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok a jelenlegi 1,35 százalékos alapkamat fenntartására utaltak az előrejelzési távlat végéig.
A Morgan Stanley londoni elemzői – elsősorban az alacsony olajárak és a vártnál gyengébb jelenlegi magyarországi inflációs dinamika miatt – szintén lefelé módosították inflációs előrejelzéseiket: a cég 2016-ra 1,7, 2017-re 2,6 százalékos átlagos magyar inflációt vár a korábbi becsléseiben szereplő 2,3, illetve 2,7 százalék helyett.
A ház szerint az MNB ebben a környezetben könnyedén átválthat enyhítési alapállásra, és az idén 1,00 százalék környékére csökkentheti alapkamatát. Ennek esélyét a cég szerint növelné, ha a piac megemészti a várhatóan negatívvá váló jegybanki reálkamatot, és ha az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusa csak korlátozott hatást gyakorol a magyar befektetési eszközökre.
Legújabb előrejelzésükben a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői úgy fogalmaztak, hogy ha az olajárak a jelenlegi nyomott szinten maradnak, az egy időre visszafordíthatja a reflációs folyamatot (az infláció gyorsulását) a közép-európai gazdaságokban, és ez lefelé ható kockázattal terhelheti a GS jelenleg érvényes előrejelzését, amely szerint a térségi jegybankok egyike sem hajt végre további kamatcsökkentést 2016-ban.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×