ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: az MNB szerint sokkal gyengébb forint indokolna szigorítást

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a jelenleginél is sokkal gyengébb forintárfolyam indokolna csak monetáris szigorítást – közölték budapesti tárgyalásaik tapasztalatairól összeállított elemzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Nomura nemzetközi pénzügyi szolgáltatócsoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői két napot töltöttek Budapesten, ahol az MNB, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint számos helyi bank illetékeseivel tárgyaltak.
Megbeszéléseikről összeállított, csütörtökön Londonban ismertetett beszámolójuk szerint az MNB a legújabb stressztesztek alapján azt a nézetet vallja, hogy a legutóbbi csúcsértéknél sokkal gyengébb forintárfolyam lenne csak káros a pénzügyi stabilitásra.
A Nomura elemzői közölték: ezzel egyetértenek, véleményük szerint a 340-350 forint/eurós régióban lehet a “figyelmeztetési szint”.
A stratégia a jelek szerint az, hogy “ha minden kötél szakad”, például a forint 340 forint/euró fölé gyengül, akkor devizapiaci intervenció helyett inkább kamatemelés legyen, de egyébként a jelenlegi – vagy esetleg normalizálódó – piaci kondíciók közepette, ha lehetséges, folytatni kell a kamatcsökkentéseket – áll a Nomura csütörtöki londoni beszámolójában.
Az MNB más nagy londoni házak szerint is valószínűleg tolerálna további jelentős forintgyengülést, mielőtt szóba kerülne a kamatemelés vagy a monetáris enyhítési ciklus leállítása.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a felzárkózó piacokon zajló eladási hullámról összeállított minapi elemzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB csak 340 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam esetén venné fontolóra a “vészhelyzeti kamatemelést”.
A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai minapi helyzetértékelésükben közölték, hogy a cég alapeseti forgatókönyve újabb, ezúttal 10 bázispontos kamatcsökkentéssel számol a monetáris tanács februári kamatdöntő ülésén. Az RBS szakértői hozzátették, hogy csak 320 forint/euró felé tartó árfolyam esetén módosítanák az e havi MNB-ülésre szóló prognózisukat kamattartásra.
A Nomura londoni elemzői a budapesti tárgyalásaikról összeállított csütörtöki beszámolójukban közölték: tapasztalataik szerint az MNB jelenleg intervenciót sem tart szükségesnek, mivel attól tart, hogy egy ilyen lépéssel “a pánik üzenetét” küldené a piacnak.
A cég szerint “vannak arra utaló jelek”, hogy a monetáris tanács a 2,50 százalékos MNB-kamatot tarthatja elérendő alapnak, tekintettel arra, hogy a jegybank növekedési hitelprogramjának továbbhitelezési kamata is ennyi, emellett a lengyel jegybanki kamat is ezen a szinten van.
A Nomura elemzői szerint ugyanakkor mutatkozik megosztottság a monetáris tanácsi tagok között a kamatcsökkentés ütemét és az enyhítési ciklus mélypontját illetően, attól függően, hogy ki milyen súlyt helyez a hazai, illetve a külső tényezőkre. A jelek szerint a többség a hazai kondíciókat súlyozza nagyobb mértékben, de ebben a megoszlásban kisebb elmozdulás kezdődött a külső tényezők felé, főleg a legutóbbi árfolyam-kilengés után – áll a Nomura beszámolójában.
A cég londoni elemzőinek véleménye szerint azonban “úgy tűnik, hogy az MNB a tűzzel játszik”, mivel minden további kamatcsökkentés egyben azt is jelenti, hogy növekedhet a tőkekivonás kockázata egy esetleges újabb piaci “kilengés” esetén.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top