ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: az MNB még mindig agresszívabb a piaci várakozásnál

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lassított ütemű kamatcsökkentés ellenére a piaci várakozásnál továbbra is valamivel agresszívabban enyhítésre hajló alapálláson maradt – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők az MNB Monetáris Tanácsa által kedden bejelentett 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés után.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a kamatdöntő ülés utáni értékelésükben úgy fogalmaztak, hogy várakozásuk szerint a piac a 0,15 százalékpontos enyhítést is még “marginálisan agresszívabbnak fogja tekinteni a már óvatosnak nevezhető mértéknél”.
A cég elemzői szerint ez adhat valamelyes támogatást az euró-forint, illetve a zloty-forint párosokra felvett hosszú – vagyis a forintnak a két társdevizával szembeni gyengülésére játszó – befektetői pozícióknak, de komolyabb árfolyammozgásokat nem okoz.
A kedden végrehajtott 0,15 és az egyes piaci szereplők által várt 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés között csak jelképes a különbség, de a monetáris tanács nyilvánvalóan azt a jelzést kívánja küldeni a piacnak, hogy “érez erőt a tempó diktálásához” – fogalmaztak az elemzők.
Várakozásuk szerint a piac mostantól havi 0,15 százalékpontos csökkentések és 2,40-2,55 százalékos – elérése után hosszabb ideig fenntartott – MNB-kamatmélypont árazására tér át. E forgatókönyvhöz nyilvánvalóan az is kell, hogy a piaci kondíciók ne váljanak “szélsőségesen kedvezőtlenné” – hangsúlyozták.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői kiemelték, hogy a monetáris tanács közleménye szerint “indokolttá vált” a kamatcsökkentések lépésenkénti ütemének lassítása, jóllehet a múlt havi közleményben még az szerepelt, hogy “valószínűleg indokolttá válik” az enyhítési ütem mérséklése.
A Morgan Stanley szakértői ezt a nyelvezetbeli változást úgy értelmezik, hogy a közeljövőre nézve “ésszerű” a 0,15 százalékpontos további kamatcsökkentések végrehajtásának feltételezése.
Az áttérés erre az ütemre azonban már márciusra a ház által eddig mélypontként valószínűsített 2,60 százalékos szint alá vinné a magyar jegybank alapkamatát. Ráadásul a tervbe vett újabb közműdíjcsökkentések nyomán zéróra, sőt negatív tartományba is süllyedhet az éves összevetésű magyarországi infláció a következő néhány hónapban.
Mindezek alapján a cég elemzői most már nem zárják ki, hogy a magyar jegybank akár 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a kamatcsökkentéseket.
A 2,00 százalékos kamatmélypont lehetősége más nagy londoni házak előrejelzéseiben is felmerült.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzőinek minap közölt prognózisa  szerint ha a magyar kormány 10 százalékos újabb közműdíj-csökkentést hajt végre az idén, az a 2014 végi tizenkét havi inflációt 1,9 százalékra, 2014 egészének átlagos inflációját 1 százalékra mérsékelné. E forgatókönyv megvalósulása esetén a JP Morgan szerint 2,00 százalékig is csökkenhet az idén az MNB-alapkamata. A cég alapesetben 2,50 százalékon várja az MNB enyhítési ciklusának kamatvégpontját.
A Morgan Stanley elemzőinek keddi értékelése szerint az idén egyébként nem is az alapkamat, hanem az MNB növekedési hitelprogramja lesz a monetáris kondíciók elsődleges meghatározó tényezője. Várakozásuk szerint az MNB az idei év elején kiterjeszti a programot, és akár az ingatlanépítési szektort is bevonhatja a kedvezményes kamatozású hitelprogram hatókörébe.
Az elemzők szerint a monetáris kondíciók enyhülése és a hitelkiáramlás gyorsuló bővülése alátámasztja a cég azon várakozását, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén “érdemi mértékben” élénkül. A ház 2,2 százalékos magyar GDP-növekedést vár 2014-re, ugyanakkor azzal is számol, hogy a növekedés és az infláció várható egy idejű gyorsulása miatt az MNB az év vége felé kamatemeléseket hajt végre.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top