ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: az ismét zuhanó olajárak miatt jövőre is recesszióban lesz az orosz gazdaság

Londoni pénzügyi elemzők szerint a nyersolajárak újbóli zuhanása jelentősen késlelteti az orosz gazdasági kilábalását, és emiatt Oroszország valószínűleg 2016 egészét is recesszióban tölti.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői pénteken ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016 első negyedében mindössze 35 dollár lesz.
A ház szerint ezt az újabb cserearány-romlási sokkot az orosz gazdaság is minden bizonnyal megszenvedi.
A JP Morgan új prognózisa ennek alapján az, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 3,8 százalékkal, jövőre további 0,2 százalékkal visszaesik.
A cég eddig 3,7 százalékos idei GDP-csökkenést és 0,5 százalékos jövő évi növekedést várt az orosz gazdaságban.
A JP Morgan 2017-re az orosz GDP-érték bővülését jósolja, de ezt az előrejelzését is rontotta, az eddig érvényben volt 2,3 százalékról 2 százalékra.
A ház londoni elemzői szerint az olajárak esése a szektor progresszív adóztatása miatt az orosz költségvetési bevételekre is jelentős negatív hatást gyakorol jövőre, és ezt csak részben ellentételezi a gyenge rubel. A JP Morgan kiigazított pénteki prognózisa szerint a szövetségi államháztartási egyenleg GDP-arányos hiánya 2016-ban 3,9 százalékra növekszik az idei évre becsült 2,9 százalékos deficit után.
A Cityben az olajárak mostani újabb zuhanása előtt is voltak olyan előrejelzések, amelyek két évig tartó orosz recessziót valószínűsítettek.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrégiben Londonban ismertetett idei harmadik átfogó térségi előrejelzése 2015 egészére 4,2 százalékos, 2016-ra 1,2 százalékos visszaesést jósolt az orosz gazdaságban.
Az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service mindazonáltal épp e hónapban javította stabilra a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Oroszország államadós-besorolásának kilátását, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az Oroszországban végbement makrogazdasági kiigazítás enyhítette az olajárak zuhanása által a hivatalos devizatartalékokra gyakorolt hatást, és ez stabilizálta az orosz gazdaság külső finanszírozási pozícióját.
A Moody’s ugyanakkor továbbra is “Ba1/Not Prime” szintű, vagyis nem befektetési ajánlású szuverén besorolást tart érvényben Oroszországra.
Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában, negatív kilátású “BBB mínusz” besorolással. A Standard & Poor’s januárban, a Moody’s februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top