ingyenes webstatisztika

Londoni elemzők: 100 dolláros olajár sem emelné az MNB célja fölé az inflációt

Londoni pénzügyi elemzők szerint bőséges további monetáris enyhítési mozgástere van a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), mivel az infláció valószínűleg 100 dolláros olajár esetén sem haladná meg az MNB célsávját.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a magyarországi inflációs kilátásokról összeállított hétfői előrejelzésükben – a konszenzust meghaladó legutóbbi két inflációs adat, valamint a mélyponton túllendülni látszó olajárak miatt – megemelték a magyar inflációra adott prognózisukat, de az eddig valószínűsített mínusz 0,6 százalék helyett így is csak mínusz 0,2 százalékos idei átlagos inflációt várnak Magyarországon.
A ház elemzői a jövő évi átlagos inflációra szóló becslésüket 1,4 százalékról 1,9 százalékra emelték.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezek az új előrejelzések is elmaradnak az MNB várakozásaitól, mivel a Bank of America-Merrill Lynch londoni árupiaci stratégái az idén és jövőre is 58 dolláros átlagos hordónkénti nyersolajárral számolnak, ami a magyar jegybank által érvényben tartott előrejelzésnél szintén alacsonyabb.
A ház elemzőinek modellszámításai azt mutatják, hogy a magyarországi infláció akkor is “kényelmesen” az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül maradna, ha a hordónkénti olajár 100 dollárra emelkedne 2016-ban. Ha pedig a nyersolaj világpiaci ára 80 dollárig emelkedik a jövő év végéig, az éves magyar infláció a 3 százalékos központi célszintet sem érné el a következő 18 hónapban a Bank of America-Merrill Lynch forgatókönyv-szimulációi szerint.
A ház ezt az inflációs környezetet figyelembe véve azt jósolja, hogy – hacsak a globális kockázati feltételek nem romlanak számottevően – az MNB áprilisban és májusban is egyenként 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, utána óvatosabb, lépésenként 0,10 százalékpontos enyhítési ütemre vált.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői hétfői prognózisukban megerősítették azt a várakozásukat, hogy az MNB az idei év végére valószínűleg egészen 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,95 százalékról.
Ez az eddigi legagresszívabb MNB-kamatcsökkentési prognózis a londoni elemzői közösségben, a szélesebb körű citybeli konszenzus ugyanis 1,40-1,50 százalék között valószínűsíti a magyar jegybank márciusban újraindított monetáris enyhítési ciklusának alapkamat-végpontját.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított, szintén hétfőn ismertetett új előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak, bár jövőre 2,5 százalékra lassuló növekedéssel számolnak a várhatóan gyengülő beruházási tevékenység miatt.
Ezek javított prognózisok: a ház 2015-re eddig 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedési előrejelzést tartott érvényben a magyar gazdaságra.
A Morgan Stanley londoni elemzői indoklásukban kiemelték, hogy a cég szintén javította az euróövezetre – a közép- és kelet-európai gazdaságok elsőszámú exportpiacára – adott növekedési becsléseit, 2015-re 0,4 százalékponttal 1,4 százalékra, 2016-ra 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra.
A ház ebben a növekedési környezetben – figyelembe véve az inflációs kilátásokat és magyar gazdaság javuló külső kockázati mérőszámait is – három további, egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,50 százalékos alapkamat-mélypontot valószínűsít.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB az 1,50 százalékos alapkamat elérése után várhatóan szünetet tart, és átértékeli monetáris alapállását, 2016 második felében pedig kamatemelésbe kezdhet, bár az esélyek inkább a monetáris szigorítás ennél későbbi kezdete felé hajlanak.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top