ingyenes webstatisztika

Londoni befektetői felmérés: ötven dollár alá csökkenhet az olajár, deflációba sodródhat az euróövezet

Ötven dollárra, vagy akár az alá is csökkenhet a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti ára – jósolja a japán intézményi befektetők jelentős hányada az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport csütörtökön ismertetett új felmérésre szerint.

Citybeli elemzői vélemények szerint szinte biztos, hogy már a jelenlegi olajárak is deflációba sodorják az euróövezetet; a kérdés csak az, hogy a deflációs időszak meddig tart és mennyi kárt okoz.
A Barclays bankcsoport befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális portfoliótőke-áramlás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát. Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a japán intézményi kötvénybefektetőknek, hogy milyen árszinten várják az olajárak mélypontját a nyár óta eddig végbement csaknem 40 százalékos zuhanás után.
A megkérdezettek fele 60-70 dollár között, 14,3 százaléka 50-60 dollár között, 21,4 százaléka azonban 50 dolláron vagy még alacsonyabban valószínűsíti a Brent várható árfolyammélypontját. Mindössze 10,7 százalék jósolta azt, hogy a jelenlegi árfolyam már közel járhat az árzuhanás végpontjához.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki elemzésükben azt jósolták, hogy már az eddig lezajlott olajárzuhanás is zéró alá sodorja az euróövezeti inflációt 2015 elején. A ház szakértői szerint ha az olajárak a jelenlegi szinten stabilizálódnak, a deflációs időszak rövidnek bizonyulhat, ugyanúgy, mint 2009-ben, amikor az olajárak szintén meredeken estek.
Mivel azonban az euróövezet gazdasági aktivitása továbbra is várhatóan nagyon gyenge marad, a gazdaságban jelentős kapacitásfelesleg halmozódott fel, és egyre több jel szerint rögzítetlenné váltak az inflációs várakozások, egyértelmű a veszélye a hosszasan elhúzódó, károkat okozó deflációnak is a valutaunióban – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.
A Financial Times online nyersanyagpiaci elemzőrészlegének csütörtöki körképe szerint az utóbbi hónapok árzuhanása nyomán kezd elapadni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajexport-bevételei táplálta olajdollár-visszaáramlás a nemzetközi piacokon.
A londoni gazdasági napilapnak a BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó globális igazgatója, David Spegel elmondta: húsz éve most tapasztalható először, hogy az OPEC-csoport likviditást von ki a piacról, ahelyett, hogy befektetéseivel a likviditásállományt növelné.
A BNP Paribas becslései szerint ha az olajtermelés a jelenlegi szinten marad, és ha az árfolyam is stabilizálódik jövőre hordónkénti 70 dollár környékén, az OPEC-országok összesen 316 milliárd dollárral kevesebb olajexport-bevételre számíthatnak annál, amennyit 105 dolláros olajárak esetén kapnának.
Az Institute of International Finance (IIF) nevű globális pénzügyi szolgáltatói szövetség közel-keleti kutatási igazgatója, George Abed szerint a legutóbbi csúcs idején, 2012-ben 500 milliárd dollárnyi OPEC-befektetés áramlott olyan likvid eszközökbe, mint az amerikai kincstárjegy vagy a magasan besorolt vállalati kötvények. Az IIF szakértője szerint 2015-ben az ilyen OPEC-befektetések értéke 78 dolláros éves olajár-átlag esetén 100 milliárd dollár alá zuhanhat.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top