ingyenes webstatisztika

Létrejön a takarékszövetkezeti integrációs alap

A parlament hétfői döntésével létrehozta a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapját, amely a takarékszövetkezetek integrációs szervezetének biztosít vagyont.

Az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal fogadta el a Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett javaslatot.
A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapja egy elkülönített állami pénzalap, amelynek célja, hogy vagyont biztosítson a takarékszövetkezeti szektor új integrációs szervezetének. Így ez az intézmény lesz az alap kedvezményezettje, és ezen keresztül – hangsúlyozta indoklásában a miniszter – az egész takarékszövetkezeti ágazat a pénzalap kedvezményezettjévé válhat.
Az integrációs szervezet a rendelkezésére bocsátott vagyont alaptevékenységének ellátására, működési költségeinek finanszírozására, oktatási és képzési célokra, valamint a szövetkezeti integrációs modell gyakorlati megvalósítására és fejlesztésére használhatja fel.
A társaságiadó-, helyiadó- és illetékmentes alap bevételeit kaphatja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-től, önkéntes befizetésekből, adományokból, és részesülhet központi költségvetési támogatásban is.
Az alapot az MFB kezeli, amely legalább évente egyszer, május végéig – a kormány útján – tájékoztatja az Országgyűlést az alap előző évi működéséről.
A törvény a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.
Az Országgyűlés június végén fogadta el a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt, hogy megvalósítson egy kötelező tagságon alapuló szövetkezeti integrációt. Miután azonban Áder János köztársasági elnök kifogásokat fogalmazott meg, a Háznak módosítania kellett a jogszabályt, amelyet így július elején hagytak jóvá újra a képviselők.
A hétfőn elfogadott törvényben nevesített integrációs szervezet a takarékszövetkezeti integráció egyik központi szerve, amely a prudenciális szabályozással, az intézményvédelemmel és a szavatolótőke-szolgáltatással foglalkozik.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top