ingyenes webstatisztika

Letette esküjét a Matteo Renzi vezette új olasz kormány

Várakozás és bírálat is kíséri az olasz politika, a sajtó és a közvélemény részéről Matteo Renzi kormányát, amely szombaton tette le hivatali esküjét az államfői palotában.

A felmérések szerint a legnépszerűbb olasz politikusok listáját ugyan több mint ötven százalékkal Matteo Renzi miniszterelnök vezeti, megelőzve még az eddig első Giorgio Napolitano államfőt is, az olaszoknak azonban csak kevesebb mint fele támogatja a választások nélkül alakult Renzi-kormányt.
Az eskü előtti Twitter-üzenetében Matteo Renzi azt írta, nehéz munka vár kormányára: “mi vagyunk Olaszország, sikerülni fog. Ígérem, hogy önmagunk maradunk, szabadok és egyszerűek”.
Az eskületétellel Olaszország eddigi legfiatalabb kormánya kezdi meg munkáját. A 16 miniszter fele nő. Az eskün nem volt jelen a külföldön tartózkodó Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter. Szombaton az olasz kormánypalotában Enrico Letta volt miniszterelnök átadja a helyét utódjának.         A Corriere della Sera konzervatív napilap kommentárja szerint a 63. olasz kormánynak több az ambíciója mint az ereje. Sok benne az eddig másodvonalban dolgozó, tapasztalatlan politikus. Az egyetlen igazi újdonságot az jelenti a kormányban, hogy Matteo Renzi vezeti. Generációváltás történt, most annak kell majd kiderülnie, hogy mire lesz képes ez a kormány – írta a Corriere.
Az újság megjegyezte, hogy Enrico Letta volt miniszterelnök leváltása sokba került a balközép kormányerő Demokrata Pártnak (PD), amelynek támogatása harminc százalék alá süllyedt.
A minisztercserék között az olasz sajtó fenntartással fogadta Emma Bonino külügyminiszter helyettesítését a fiatal PD-politikus Federica Mogherinivel. Bonino úgy nyilatkozott, a televízióból tudta meg, hogy Matteo Renzi leváltotta. Kritikák kísérik azt is, hogy az új kormánynak nincs EU-s minisztere annak ellenére, hogy Olaszország július elsején átveszi az EU soros elnökségét.
A balközép La Repubblica szerint Matteo Renzi Itália utolsó lehetősége. A napilap úgy tudja, hogy a kormányt Renzi állította össze. “Nincsen több alibim. Ha rosszul dolgozunk, a felelősség az enyém lesz” – hangoztatta az új miniszterelnök.
A Berlusconi család birtokolta jobbközép Il Giornale szerint Pier Carlo Padoan, az OECD alelnökéből lett pénzügyminiszter vagyonadót fog bevezetni. Ezt a kormány nem Renzi állította össze, hanem a PD kényszerítette rá, Padoant pedig Brüsszel és az Európai Központi Bank választotta – vélte az Il Giornale.
Az újságok szerint minden a parlamentben fog kiderülni. A szenátusban, ahol az eddigi kormánynak nagyon szűk volt a többsége, a számítások szerint az új kormány is sokat kockáztat. Matteo Renzi hétfőn a felsőházban, kedden a képviselőházban kér bizalmat.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top