Legyen Ön is spekuláns – Spekuláljon nagybann

Egyre többen vannak azok, akiknél a spekuláció szó negatív érzelmeket vált ki. Vádakat zúdítunk a nyerészkedőkre, akik profitot hajszolva, szerintünk ártatlan emberek kárára jutnak előnyhöz

Egyre többen vannak azok, akiknél a spekuláció szó negatív érzelmeket vált ki. Vádakat zúdítunk a nyerészkedőkre, akik profitot hajszolva, szerintünk ártatlan emberek kárára jutnak előnyhöz. Eközben nem vesszük észre, hogy sokszor magunk is spekulánsként viselkedünk. A kedvező árért kockázatot vállalunk, bízunk a jó időben és nyaralásunkat több hónapra előre lefoglaljuk. A rádióban hallva, hogy az üzemanyag ára emelkedni fog, gépkocsinkat teletankoljuk. Akkor is spekulálunk, amikor buszon utazva nem veszünk jegyet, nyugtatva magunkat, hogy csak egy megállót utazunk.

Látnunk kell azt, hogy a spekuláció nem ördögtől való. Szinte mindenki spekulál, egyesek kicsiben, mások nagyban. Nem véletlenül magát a spekulációt, és a spekulánsokat ma már szinte minden magára adó szakkönyv jellemzi. Lényegében arról van szó, hogy busás haszon reményében a spekulánsok kockázatot vásárolnak azoktól, akik a kockázatot inkább elkerülik.

Ha fej, vagy írásnál azt mondom, hogy az a játékos, aki rosszul spekulál, az elveszti az előre megegyezett teljes összeget, de az, aki eltalálja, annak háromszoros, négyszeres összeg üti a markát, akkor nem hinném, hogy sokan lennének azok, akik ebből a játékból ki szeretnének maradni. Viszont jó, ha tisztába tesszük a dolgokat: Nagyon nem mindegy, hogy 500 forinttal, 5 millióval, vagy 50 millióval játszunk. Ami fontos, hogy a spekulációra szánt összeget mindenkinek a saját vagyonához, és kockázatvállalási hajlandósághoz kell igazítania. Akik kicsiben spekulálnak, azoknak ideális a Magyarországon még mindig olyan népszerű kaparós sorsjegy és a sportfogadás, akik viszont már úgy érzik felnőttek, azoknak a tőzsde jelentheti a lehetőséget a spekulációra.

Alacsony kockázat, egyenlő alacsony hozam. Igazán magas hozamhoz, pedig magas kockázat párosul. Ne legyünk naivak: extra magas hozam alacsony kockázat mellett nem létezik.

 

Ha szívesen spekulálna a tőzsdén és kíváncsi a benne rejlő lehetőségekre, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top