ingyenes webstatisztika

Legtöbben az unióból vásárolnak lakást Magyarországon

Évente mintegy kétezer lakást vásárolnak külföldiek Magyarországon, a vevők csaknem fele európai uniós illetőségű; a távol-keletiek részesedése csak 15 százalék, azonban átlagosan kétszer annyit költenek erre, mint az előbbiek – állapította meg elemzésében a Duna House ingatlan franchise hálózat.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzés az utóbbi évek harmadik negyedéves adatait hasonlította össze. Eszerint a vizsgált negyedévekben 2012-ben 420, míg tavaly már 525 lakást vásároltak a külföldiek.
Tavaly a vevők 45 százaléka érkezett az EU-ból, ők – átlagosan – 14,8 millió forintot adtak a lakásukért.
Az orosz és ukrán vevők részesedése 30 százalék volt, ők 23,3 millió forintot költöttek egy lakásra.
A távol-keletiek 15 százalékát tették ki a vásárlóknak, de átlagosan 26,7 millió forintot fizettek egy lakásért. A sorban szerepelnek még – 10 százalékkal – a közel-keleti vevők, akik átlagos költése 16,8 millió forint volt.
A Duna House adatai szerint 2008-hoz képest 20 százalékkal olcsóbbak – nominálisan, forintban – a lakások Magyarországon. Miután időközben gyengült a forint, aki euróval vásárol, annak 30 százalékkal, míg aki dollárral, annak 46 százalékkal kell kevesebbet fizetnie most egy lakásért, mint ha 2008-ban vette volna.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top