ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Leértékelte a hrivnyát az ukrán jegybank

Leértékelte a nemzeti valutát az ukrán jegybank az amerikai dollárhoz képest – jelentette be honlapján pénteken a nemzeti bank.

A hivatalos árfolyam szerint egy dollár péntektől 71,5 kopejkával, 8,95 százalékkal drágább, 8,7080 hrivnya lett. Az amerikai dollárhoz rögzített hrivnya 1996-ban történt bevezetése óta ez az eddigi legalacsonyabb hivatalos árfolyama.
Az ukrán pénznem másfél éven át, 2012 júliusa óta tartotta árfolyamát, egy dollár 7,9930 hrivnya volt.
2008 szeptembere és decembere között volt eddig a legnagyobb mértékű árfolyamváltozás, amikor másfélszeresére drágult a dollár, 4,9 hrivnyáról 7,7 hrivnyára.
Szakértők a nemzeti valuta árfolyamesését az Ukrajnában kialakult politikai válsággal, a több mint két hónapja húzódó tüntetéssekkel magyarázzák. A héten erősen ingadozott a hrivnya árfolyama. Szerdán a dollár szabadpiaci ára rekordszintet ért el 9 hrivnya vételi, és 9,4 hrivnya eladási árral. Csütörtökön 8,78-ra hrivnyára esett vissza a dollár árfolyama a bankközi forgalomban. Az elmúlt napokban a nemzeti bank négyszer avatkozott be a nemzeti valuta védelmében 8,4 hrivnyás árfolyamon kínálva a dollárt, amivel szakértők szerint több mint egy milliárd dollárt költött el saját valutatartalékából.
A nemzeti valuta védelme érdekében a jegybank ideiglenes korlátozásokat is bevezetett a külföldi valuták vásárlását érintő egyes műveletekre. A Vesztyi című lap internetes kiadványában kiemelte, hogy a bankok nem vásárolhatnak ügyfeleiknek 50 ezer hrivnyánál nagyobb összegért külföldi valutát, ha azt külföldre készülnek utalni. Ez alól kivételt képez az, ha külföldi oktatást, gyógykezelést, temetést, bírósági kiadásokat, nyugdíjat és szociális ellátást kell kifizetni. Az intézkedéssel a jegybank a válság okozta a tőkekiáramlást igyekszik megállítani.
A valutaspekulációk megfékezésére a jegybank olyan szabályozást vezetett be, miszerint a bankok ugyanazon a napon a számlára beérkező hrivnyát nem válthatják át külföldi valutára, csakis az összeg beérkezésétől számított hatodik napon.(MTI)

 

Grafikon nagyítása:

640x40_feher
Scroll To Top