ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Leállt a kukorica aratása az időjárás miatt, de jó minőségű az eddigi termés

Leállt a kukorica aratása az időjárás miatt, de jó minőségű az eddigi termés

Leállt az időjárás miatt a kukorica aratása, de az eddig betakarított mennyiség jó minőségű, bíztató termésátlagokkal.

A csapadék és a viharos szél miatt több régióban leállt a kukorica aratása, talán csak napok múlva folytatják a munkát. A termésátlagot ágazati szakértők hektáronként 7 tonnára várják, ami Magyarországon jó közepesnek minősül, a 2016-ban aratott 8,7 tonnánál alacsonyabb, de jobb a tavalyi 6,8-as értéknél. Biztosat erről majd a kombájnok újraindulása után lehet mondani – foglalta össze az információkat a Concordia Közraktár Zrt.

A haszonnövény vetésterülete idén 955 881 hektár, ami a tavalyi terület 95,6%-a. A termés minősége a rendelkezésre álló adatok alapján bíztató. A társaság vezérigazgatója, dr. Halmos Gábor hozzátette: bár a szezon elején járunk, a beküldött minták ígéretesek, mind a nedvességük, mind a tisztaságuk megfelelő. Az eddig vizsgált minták hektolitertömege is felülmúlja a tavalyi szintet, átlagosan 740 g/l.

     
Szintén jó hír, hogy alacsonyak a leggyakrabban vizsgált szennyezőanyagok, a DON és Aflatoxin-szintek is. Óvatosságra int azonban tavalyi tapasztalatunk, amikor a hasonlóan bíztató kezdet után, nagyobb mértékű betakarítottságnál az aflatoxin koncentrációt területileg elszórtan, de több mintában is a limitérték közelében mértük.

A kukoricánál a szárítás után elvárt, 14,5% alatti nedvességtartalom beállítása jelenthet gondot. Fontos, hogy ehhez csak ellenőrzött és kalibrált műszereket használjanak. A hosszabb idejű tárolás esetén a magasabb nedvességtartalmú tételek fokozottabb gondozást igényelnek. Gyakrabban kell mérni a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat, sűrűbben átmozgatni az árut.

 

 

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×