ingyenes webstatisztika

Le Pen elismerte, hogy pártja orosz kölcsönt vett fel

Elismerte Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke, hogy pártja 9 millió eurós kölcsönt vett fel egy orosz banktól. A szélsőjobboldali politikus a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában azzal indokolta a lépést, hogy a francia pénzintézetek nem nyújtanak hitelt a pártjának.

“Az a botrányos, hogy a francia bankok (nekünk) nem kölcsönöznek!” – mondta Le Pen.

A pártelnök “nevetségesnek” nevezte a Le Monde azon feltételezését, hogy a kölcsönnek politikai tartalma lenne, s

“a Kreml gesztust gyakorolt egy baráti párt irányába”.

“A kölcsön határozná meg a külpolitikai álláspontunkat? De hát mi már régóta az oroszbarát vonalat követjük” – fogalmazott Le Pen.
A Le Monde szerint az viszont nem tisztázott, hogy az orosz hatalom közbelépett-e a tranzakció megkönnyítése érdekében.

“Moszkvában viszont nem kérdés: mindenki tudja, hogy egy ilyen kölcsön a Kreml jóváhagyása nélkül nem jöhetett volna létre”

– tette hozzá a cikkszerző Abel Mestre.
Le Pen nem zárta ki, hogy pártja más külföldi bankoktól is fel fog venni kölcsönt a jövőben. A 2015-ös regionális választási kampányhoz ugyanis 30 millió euróra lesz szüksége, miközben a párt éves állami támogatása 5 millió euró. Le Pen elmondta: “Mindenhova kivetettük a hálónkat: Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Oroszországban. Az elsővel, amit elkaptunk, leszerződtünk és nagyon boldogok vagyunk” – mondta a pártelnök, kiemelve a tranzakció törvényes jellegét.
A szerződést szeptemberben írta alá a francia szélsőjobboldali párt az Első Cseh-Orosz Bankkal, amelyet 1996-ban alapítottak Csehországban az akkori kormány kezdeményezésére – írta meg hét végén a Médiapart oknyomozó portál.
Wallerand de Saint-Just, a párt pénztárosa megerősítette az amerikai The Wall Street és a brit Financial Times közös oroszországi kiadványának, hogy a pénzintézet szeptember végén 2 millió eurót kifizetett számukra. A politikus azt mondta, hogy ebben nincs semmi törvénytelen, mert “nem magánszemély adományáról, hanem kölcsönről van szó”.
A bank és Le Pen között a közvetítő szerepet az FN egyik európai parlamenti képviselője, Jean-Luc Schaffhauser játszotta. A politikai középről érkezett strasbourgi politikus korábban a Dassault haditechnikai vállalatnál dolgozott, néhány éve viszont már Le Pen gazdasági tanácsadója.
Schaffhauser megfigyelőként részt vett a szakadár délkelet-ukrajnai megyékben rendezett választásokon.
Az FN párizsi listáját egyébként egy másik, orosz kapcsolatairól ismert politikus, Aymeric Chauprade vezeti. Ő azt állította a Le Monde-nak, hogy nem vett részt az orosz bankkal történt kapcsolatfelvételben, s egész más embereket ismer Oroszországban, mint Schaffhauser. Ez pedig a Le Monde szerint arra utal, hogy az FN-en belül két orosz hálózat vetélkedik egymással.
Az orosz jegybank adatai szerint az Első Cseh-Orosz Bank tőkeereje alapján a kétszáz legnagyobb oroszországi pénzintézet között a 144. helyet foglalja el. 2002-ben az orosz Sztrojtranszgaz cég megvásárolta a bank 50 százalékos tulajdonrészét, és a pénzintézetnek jelenleg az egyetlen orosz tulajdonosa Roman Popov. A bank az üzleti szférában tevékenykedik, és kedvező feltételeket kínál pénzátutalásokra. A Moszkvában működő cseh vállalatok egy részének, valamint a cseh nagykövetség több munkatársának van számlája az Első Cseh-Orosz Banknál.

640x40_feher
Scroll To Top