ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Lakásfelújítás, fűtéskorszerűsítés: így válaszd ki a legjobb kölcsönt

Lakásfelújítás, fűtéskorszerűsítés: így válaszd ki a legjobb kölcsönt

Van egy nagyon komoly probléma akkor, amikor lakásfelújításról, azon belül is az egyik legköltségesebb átalakításról, a fűtéskorszerűsítésről beszélünk. Mégpedig az, hogy jellemzően azoknak lenne a legnagyobb szüksége a lakásfelújításra, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Az úgynevezett „energiaszegénységben” élők berendezései annyira korszerűtlenek, hogy például nem lehet rendesen felfűteni a lakást. Ez azt jelenti, hogy az elfogadható hőmérséklethez télen még több energiát kell elhasználniuk, ami még több pénzbe kerül. Ördögi kör ez, de talán van belőle kiút.

A kispénzűeknek érdemes átgondolni, hogy az állami támogatások mellett a piaci alapú hitelek között is keresgélhetnek, abból finanszírozva a lakásfelújítást: a hitelkamatok ma olyan alacsony szinten vannak, hogy a korábbi évekhez képest hamarabb térülhet meg a befektetés a rezsiszámlán keresztül.

Ahhoz, hogy a legjobb döntés születhessen, megkérdeztük a Bank360 hitelszakértőit, hogy mire érdemes figyelni, ha a kölcsönből akarjuk finanszírozni a lakásfelújítást. A legjobb kölcsönök felkutatásával foglalkozó portál munkatársai szerint ez a megoldás lehet az „igazi rezsicsökkentést”, sőt egy-kettőre újra a zsebünkben tudhatjuk a hitel költségeit a csökkentett rezsiszámlákkal. Például egy 100 négyzetméteres lakás hőszigetelését belmagasságtól, a szigetelés vastagságától és speciális igényektől függően, 1,5 – 2 millió forint körül végezhetjük el. Ezzel nagyjából 20 ezer forintot spórolhatunk havonta a számláinkon. Ma már elérhető olyan felújításra és korszerűsítésre felhasználható hitelkonstrukció, amelynek havi törlesztőrészlete körülbelül 40 ezer forint, így nagyjából húszezer forintot kell tenni a megspórolt összeg mellé. Ha megnézzük egy személyi kölcsön kalkulátor segítségével az elérhető lehetőségeket, látható például, hogy a Sberbank Fair személyi kölcsöne, amely szabadon felhasználható, havi 42 942 forintos törlesztőrészlet mellett vehető igénybe 60 hónapos futamidőre, de pár száz forintos eltérést mutat a K&H Otthonszépítő személyi kölcsöne, vagy az MKB Bank Mosoly személyi kölcsöne is.

Nem mindegy természetesen, hogy melyik kölcsönt választjuk, ezért megkérdeztük a szakértőket, hogy szerintünk mit érdemes mindenképp szem előtt tartani, amikor a legjobb kölcsönt keressük a céljaink megvalósításához.

     
Ne a törlesztő legyen a mindenünk

A Bank360 szerint egy aranyszabályt érdemes megjegyezni, amikor hiteleket hasonlítunk össze. Ugyan természetesnek kellene lennie, de mégsem tudják elegen, hogy az objektív összehasonlításhoz a teljes hiteldíj mutatót, azaz a THM-et érdemes összevetni több hiteltermék vizsgálata esetén. A THM ugyanis a kamaton túl tartalmazza azokat a költségeket is, amelyek például a folyósításból, előtörlesztésből vagy adminisztrációból adódnak. Így tehát teljesebb képet kaphatunk arról, hogy mennyit is kell fizetnünk. Márpedig nem mindegy, hogyan számolgatunk. A különbség százezer forintban is mérhető, ezért mindenképpen hasonlítsuk össze THM alapján is a szimpatikus ajánlatokat. Ne feledjük azonban, hogy még a THM sem ad teljes képet, hiszen nem számol például az egyedi költségekkel, mint például a büntető kamat.

Szabad felhasználás vagy legyen hitelcél?

Hiteligénylés előtt döntsük el, milyen kölcsönt szeretnénk: nem akarjuk, hogy a bank beleszóljon, mire költjük el a lakás felújításánál a pénzt? Akkor egy szabad felhasználású hitel lehet a legjobb választás. Esetleg van olyan hitel, amiből például egy fűtéskorszerűsítést valósíthatunk meg, de másra nem költhetjük? Ha a fűtőrendszert akarjuk lecserélni, éppen ez lehet a legjobb választás. Jó, ha tudjuk, hogy a szabadságnak ára van: a szabad felhasználású hitelek kamatai jellemzően magasabbak néhány ponttal, mint a célzottan felhasználható kölcsönök.

Hogyan törleszthetjük vissza a hitelt?

A legtöbb családnál a legfontosabb kérdés, hogy mennyit kell havonta visszafizetni. Hogy ne kerüljünk bajba, érdemes jó előre megtervezni, hogyan fogjuk fizetni a hitelt. Bármikor jöhet ugyanis egy olyan nem várt esemény, ami miatt kiesünk a munkából, ám a törlesztés ilyenkor sem állhat meg. Készüljünk fel erre, legyen 3-4 havi törlesztőre elég félretett pénzünk a nehezebb időszakokra. Ha a heti törlesztés kedvezőbb, válasszunk ilyen kölcsönt. A Provident Online Kölcsön például kínál heti törlesztési lehetőséget, amennyiben erre van szükségünk.

Használjuk ki az akciókat

Nem kevés pénzt spórolhatunk meg azzal, ha odafigyelünk az éppen aktuális akciókra. Jellemzően minden bank hajlandó elengedni 1-2 százalékot a kamatból, ha vállaljuk azt, hogy hozzájuk érkeztetjük fizetésünket. További kamatkedvezményt kaphatunk, ha a fizetésünk meghaladja a nettó 250 000 forintot. A két esettel együttesen akár már 8 százalék alatti kamatra is kaphatunk hitelt. Érdemes az időszakos akciókat is figyelni, hiszen lehet, hogy az egyszeri díjakon is spórolhatunk: gyakran engedik el az előtörlesztési díjat vagy a folyósítás díját is.

Fedezet, önerő – megúszható?

Ahogy a bevezetőben is megemlítettük, éppen a kevésbé tehetősek számára lehet nehézkes előteremteni az önerőt egy hitelhez. Azonban szerencsére a kisebb összegű 7 millió forint alatti személy kölcsönökhöz a leggyakrabban egyáltalán nem kell önerő, sem fedezet, csak igazolható havi nettó jövedelem. Ebből az összegből már finanszírozhatjuk a fűtőrendszer cseréjét vagy megoldhatjuk a hőszigetelést, de egy kisebb hitelből a padlóburkolatot is felújíthatjuk vagy kifesthetjük a lakást. Nagyobb átalakításokhoz, mint például a lakásbővítés, szabadon felhasználható jelzáloghitelt vehetünk fel, amelyhez azonban már jelzálogfedezetre van szükség.

Bármelyik kölcsönre is essen a választásunk, a Bank360 szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy mindennek az alapja a tervezés. Vizsgáljuk meg, miből élünk majd és hogyan fizetjük vissza a kölcsönt. Csak ennek felmérése után érdemes az igénylésbe belevágni. Azonban, ha a lehetőség adott, használjuk ki, hiszen nem csak spórolunk, de kényelmesebben és kellemesebben is érezhetjük magunkat nap mint nap a felújított otthonunkban évekig. A korszerű berendezések használatával a komfortérzetünk is növekszik, ráadásul felhasználásuk, működésük is hatékonyabb korábbi társaiknál, így több pénz maradhat a hónap végén a zsebünkben.

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×