ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Kutatás: nőtt az ünnepi költségvetés 2016-ban, többnyire saját forrásból fedeztük a karácsonyi kiadásokat
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Kutatás: nőtt az ünnepi költségvetés 2016-ban, többnyire saját forrásból fedeztük a karácsonyi kiadásokat

A Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében az ünnepek során végzett 500 fős kutatása szerint bár kis mértékben, de megnőtt tavalyhoz képest a háztartások ünnepi költségvetése. Ugyan minden tizedik megkérdezett számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, a válaszadók 78%-a szerint emiatt nem jár majd lemondásokkal az újév.

A Provident által végzett 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére, és anyagi szempontból mire számítanak 2017-ben.

A tavalyi évhez képest kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a felmérésben résztvevők kétharmada ugyanannyit (37%) vagy valamivel többet (30%) költött, mint 2015-ben. A kutatásban résztvevők ötöde húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 30%-uk ötven és százezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg a válaszadók 14%-a kevesebb, mint húszezer forintot költött idén.

Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, a felmérésben résztvevők 78%-a úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tízedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni.

A Provident kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben résztvevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket. A válaszadók 30%-a előre félretett erre az időszakra, míg 36%-uk az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be. Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8%-uk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

Az év végi ünnepek során csupán minden ötvenedik megkérdezettnek volt arra lehetősége, hogy az ünnepek idején elutazzon pihenni valahová. A kutatásban résztvevők 93%-a otthon töltötte az ünnepeket, 5%-uk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek, a megkérdezettek 15%-a leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. Minden tizedik válaszadó számára valamilyen háztartási eszköz jelentette a legnagyobb örömöt idén karácsonykor.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha lett volna plusz 100 ezer forintjuk az ünnepekre, mire fordították volna a válaszadók. Az eredmények alapján 48%-uk a családjának és barátainak vásárolt volna ajándékot, míg minden tizedik megkérdezett egy utazásra költötte volna ezt az összeget.

 

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A négyszeres Superbrands díjas Provident Pénzügyi Zrt. immáron 15 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának Magyarországon. A brit hátterű vállalat 130 éves üzleti tapasztalattal bír. Anyacége, a Londoni Tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) tizenkét országban 2,8 millió ügyféllel rendelkezik. Mintegy 3.500 munkatársával Magyarország legnagyobb munkáltatói közé tartozik. Két alkalommal is elnyerte a Magyarország Legjobb Munkahelye címet (Aon-Hewitt, 2012., 2014.), egyúttal 2012-ben a Közép-Kelet Európai régió hatodik legjobb munkahelyének választották. 2013-ban a Gallup Intézet a világ harminckét legjobb munkáltatója közé sorolta a pénzügyi vállalatot (Great Workplace Award), első magyar szereplőként a díj történetében. A Provident mintegy 300 ezer ügyfelet szolgál ki 90 százalék feletti ügyfél-elégedettséggel. Az ügyfélkör a hitelképes magyar társadalom egészét leképezi. A Provident 2010-ben, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben is elnyerte a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban Díjat. A vállalat szerteágazó CSR tevékenységet folytat, kollégáik az elmúlt években több mint 70 000 munkaórával segítettek önkéntesként oktatási és szociális intézményeket szerte az országban, emellett a Provident gazdasági és pénzügyi ismeretterjesztő programot is működtet (www.csaladikassza.hu).

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×