ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Külföldi sajtó Magyarországról – Orbán 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkelt tekinti

Külföldi sajtó Magyarországról – Orbán 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkelt tekinti

Orbán kereszténydemokrata puccsa címmel közölt kommentárt a Le Monde.

A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök Helmut Kohl halálának egyéves évfordulóján elmondott beszéde arra utalt, hogy kész ellenállni a szélsőjobboldali pártok szövetségi szándékának, s abban a hitben, hogy megnyerte a csatát az illiberális demokráciáról és a bevándorlásról, az európai jobboldal alapjainak megváltozatását tűzte ki célul, és 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkel német kancellárt tekinti.
Idézte a lap Shahin Vallée közgazdászt, aki korábban Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács volt elnökének, majd Emmanuel Macronnak a tanácsadója volt, még amikor a jelenlegi francia elnök gazdasági miniszterként tevékenykedett. A francia közgazdász szerint Orbán Viktor már nem az európai jobboldal margójára, hanem a közepére helyezi magát, az európai kereszténydemokrácia valódi örököseként tűnteti fel magát, szemben a liberális és kozmopolita jobboldallal, s ezzel el is indította a jövő évi európai parlamenti választási kampányát.

     
Alain Lamassoure francia jobboldali EP-képviselő mindebben azonban csak egy olyan politikus újabb átalakulását látja, aki képes egyik napról a másikra beszédmódot váltani. Véleménye szerint Orbán azért keresi a helyét, mert érzi az ellenszelet az Európai Néppárton (EPP) belül. A cikk szerzője, Alain Salles úgy látja, hogy Orbán magát az EPP CSU-jának, a néppárt jobboldali kereszténydemokrata platformjának tekinti, szövetségben Sebastian Kurz osztrák kancellárral.
A június végi uniós csúcstalálkozó Shahin Vallée szerint ennek a folyamatnak volt a kulcsmozzanata, amelyet “az eléggé kevéssé kereszténydemokrata jobboldaliak” határoztak meg. Matteo Salvini olasz belügyminiszter gyújtotta meg a kanócot azzal, hogy megtagadta az Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, s ezzel “Európa olyan hisztériás válságban tört ki, mint legrosszabb napjaiban, 2015-ben”. A Sebastian Kurz által bejelentett Berlin-Bécs-Róma bevándorlás-ellenes tengelyhez pedig Orbán csatlakoztatta a visegrádi négyeket, miközben a mérsékelt jobboldal és a baloldal lebénult, Emmanuel Macron pedig elszigetelődött – írta a Le Monde.(MTI)

 

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×