ingyenes webstatisztika

Külföldi sajtó Magyarországról – Német sajtó az orosz befolyásról és az EU-támogatások elosztásáról

A Die Welt című német konzervatív lap Oroszország és a kelet-európai államok viszonyával, az ARD országos köztelevízió pedig az uniós támogatások elosztásának ügyével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Die Welt szerdai számában A kelet-európaiak kinyitják az ajtót az oroszoknak címmel közölte Boris Kálnoky írását, aki kiemelte: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek “nagyvonalúan teret adnak” az Oroszország befolyási övezetének kiterjesztésére irányuló törekvéseknek.
Hozzátette, hogy a Nyugat erősen aggódik a kelet-európai orosz befolyás növekedése miatt. Oroszország motivációja világos, Putyin az EU és a NATO gyengítésével ki akarja terjeszteni hatalmát Európára, ezért támogat mindent, ami erősíti a “nacionalista különutas” politikát, vagy akár a határok megkérdőjelezését – állapította meg.
Kiemelte: “Sokkal kevésbé világos, hogy az orosz hatalmi politika egykori áldozatai közül némelyek miért nyitják meg a kapukat készségesen Putyin előtt.” Úgy vélte, “a válasznak sok köze van a pénzhez és a korrupcióhoz”.
Magyarországgal kapcsolatban többek között azt írta, hogy Csehország és Szlovákia mellett ott is félretették a “történelmi félelmeket”, hogy pénzt keressenek az orosz kapcsolattal. Orbán Viktor politikájának az a lényege, hogy igyekszik a lehető legnagyobb gazdasági előnyre szert tenni Oroszország révén úgy, hogy “ne provokálja ki a végleges szakítást az amerikaiakkal”.

Azonban “ideológiai közelség” is mutatkozik, “jól harmonizál egymással a moszkvai nemzetállami retorika és a nemzeti szólamok iránti új közép-európai vonzódás”, és a visegrádi országok körében vannak, akik közelebb érzik magukhoz Moszkvát, mint Brüsszelt, amely ideológiailag egyre inkább távolodik az olyan ötletek révén, mint a menekültelosztási kvóta – írta Boris Kálnoky.
Az ARD a tagesschau.de című hírportálján Vita Lengyelországgal és Magyarországgal: Kevesebb jogállam – kevesebb pénz? címmel közölte Kai Küstner brüsszeli tudósító beszámolóját, amely szerint mindkét ország állandó konfliktusban áll az Európai Bizottsággal a “demokrácia Brüsszel által felpanaszolt megsértései miatt”, de az EU eszközei eddig hatástalannak bizonyultak. Ezért most elkezdődött a gondolkodás egy “keményebb eljárásmódról”, az uniós támogatások és a jogállami szabályok betartásának összekapcsolásáról.
A vita még korai szakaszban van, de a német kormány egyáltalán nincs egyedül ennek az új irányvonalnak a támogatásával – tette hozzá az ARD munkatársa, a többi között kifejtve, hogy a gondolat támogatóinak egyelőre az a fontos, hogy folytatódjék a vita, ami azt is szolgálja, hogy megmaradjon a “fenyegetési potenciál” a jogállamiság ellen vétő tagországokkal szemben.
Hozzátette: kézenfekvő, hogy Lengyelországot és Magyarországot érzékenyen érintené az uniós támogatások megkurtítása, hiszen Lengyelország a támogatások legnagyobb haszonélvezője, és a magyar gazdaságot is jelentősen élénkítik az EU-s források.
http://www.tagesschau.de/ausland/rechtsstaat-eu-diskussion-101.html

 
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top