ingyenes webstatisztika

Külföldi sajtó Magyarországról – Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az Orbán Viktor és Simicska Lajos viszonyáról szóló sajtóbeszámolókkal kapcsolatban közölt cikket pénteki számában.

Az Orbán és az oligarcha – Hatalmi harc Magyarországon című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy “a Fidesz magyar kormánypártban egy hatalmi harc jelei tűntek fel, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos milliárdos építési- és médiavállalkozó képezik a pólusokat”.
A szerző hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelenő állításokat “nagy óvatossággal” kell kezelni, “különösen ha a kormánnyal szemben kritikus médiumokról” van szó, ugyanakkor “alig hihető, hogy ilyen sok füst alatt nem ég vagy izzik tűz”. Az egyik fő bizonyíték, hogy a konzervatív Magyar Nemzetben az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelennek meg a kormányt bíráló cikkek – írta a tudósító, majd sorra vette a lehetséges konflikusokat.
Orbán Viktor nagyon magyar terve a budapesti múzeumokkal címmel közölt tudósítást a Le Monde.
A francia balliberális lap szerint a miniszterelnök a múzeumi negyed “ambiciózus terve” mellett a kulturális színtéren “teljesen retrográd tendenciák terjedésének is teret hagy”. A tudósító, Joelle Stolz példaként említette a Műcsarnok újonnan kinevezett művészeti igazgatóját, akinek nyilatkozatai “elképesztették a 2010 óta már kemény próbáknak kitett művészeti köröket”.
A tudósító értetlenségének adott hangot amiatt, hogy olyan ember kerülhetett a Műcsarnok élére Szegő György személyében, aki nem titkolja, hogy gyűlöli a kortárs művészetnek 25 éve divatos vonulatát, amely szerinte csak egy szűk elitet szolgál, s a művészetnek szerinte nem szabad provokálnia, nevetségessé tenni a vallásokat, annak esztétikai, gyönyörködtető funkcióját tartja elsődlegesnek. A lap megemlítette, hogy a kinevezésről “az értékekkel nem viccelő” Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke döntött, akivel az előző igazgató, az egyébként a konzervatív körökhöz közel álló Gulyás Gábor is konfliktusba került a Mi a magyar? című kiállítás kapcsán, s ezért lemondott. A cikk kitért arra is, hogy a Műcsarnok része lesz a múzeumi negyednek, amely a kormány elképzelései szerint felveheti majd a versenyt a hasonló európai együttesekkel. A gigantikus projektre nemzetközi pályázatot is kiírtak, s a bírálóbizottságba öt magyar szakember, köztük Fekete György mellett, hat elismert külföldit szakértőt is meghívtak – írta Le Monde. A lap szerint azonban “nehéz elképzelni”, hogy ez utóbbiak hogyan folytatnak majd párbeszédet az MMA vezetőjével.(MTI)
http://www.lemonde.fr/culture/article/2014/09/18/grand-plan-de-bataille-retrograde-pour-les-musees-de-budapest_4489417_3246.html

640x40_feher
Scroll To Top