ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Külföldi sajtó Magyarországról – Financial Times
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Külföldi sajtó Magyarországról – Financial Times

A magyar miniszterelnök Európa-politikájáról közölt “Nehezen győzedelmeskedhet Orbán új Európáról alkotott víziója” címmel csütörtöki számában a Financial Times című brit üzleti lap.

A szerző, Ivan Krastev bolgár politológus szerint a magyar miniszterelnök szavai alátámasztják a félelmeket attól, hogy egy nyersebb és sovinisztább politika alakul ki Közép-Európa egykori szocialista országaiban, ami instabilitáshoz vezethet az Európai Unióban.
Azt írta, Orbán Viktornak létfontosságú, hogy a migráció meghatározó kérdés maradjon az európai politikában, különösen most, hogy csökkent a migránsok száma, ez EU pedig szigorította bevándorlási politikáját. Orbán Viktor “terve”, hogy a menekültválság keltette félelmeket kihasználva az általában a szélsőjobboldalhoz köthető álláspontok elfogadására bírja az Európai Néppártot (EPP) – vélekedik a szerző. Szerinte a magyar kormányfő abban reménykedik, hogy “az európai jobboldal vezetőjévé válva pedig egy új Európa szószólójává válhat” – tette hozzá. Ivan Krastev szerint ez “bátor” elképzelés, de nem valószínű, hogy sikerrel jár. Ahelyett, hogy átvenné az EPP irányítását, a Fidesz azt kockáztatja, hogy kizárják a szövetségből – írja.
A politológus úgy véli, a politikai dinamika változása Európában nem kedvez Orbán Viktornak, Donald Trump amerikai elnökké választása és a brit európai uniós tagság megszűnésének megszavazása miatt sokan ellenállóbbak a radikálisan jobboldali politikával szemben.
Magyarország és Lengyelország egyre inkább elszigetelődik, és nemcsak az EU-ban, hanem szűkebb környezetében is – fogalmaz. Szerinte a politika hangnemét és stílusát illetően Csehország és Szlovákia eltávolodik Magyarországtól és Lengyelországtól.(MTI)

 

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×