ingyenes webstatisztika

Külföldi sajtó Magyarországról – Brit és cseh lap a nemzeti konzultációról

A nemzeti konzultációról közölt kommentárt hétfőn a Financial Times című brit üzleti napilap és a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A Soros György ellen indított magyar kormányzati kampány – beleértve a tervezett nemzeti konzultációt is – több szempontból aggasztó – írta a Financial Times szerkesztőségi cikkében. Egyrészt a feltételezett “Soros-terv” álhír, másrészt a zsidó holokauszttúlélő elleni kampány mögöttes antiszemitizmust sugall – áll a cikkben.
A napilap internetes kiadásában megjelent írás szerint a Soros György és az általa finanszírozott civil szervezetek elleni támadás, valamint az Európai Unióval a migrációs politikája miatti szembenállás a nyitottság, a tolerancia és az emberi jogok tiszteletben tartásának európai értékeit támadják.
Mindezek miatt a napilap az Orbán-kormány uniós “megbüntetését” sürgette. A cikk szerint itt az ideje, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt. A kohéziós alapok kifizetését pedig a jogállamiság biztosításához kellene kötni – tették hozzá, elismerve mindazonáltal, hogy az uniós finanszírozás felfüggesztése igazságtalanul büntetné az átlagos magyarokat.
A Hospodárské Noviny szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz azért mutogat ujjal Soros György milliárdosra, hogy az ellenség megnevezésével a saját zászlaja alatt egyesítse a magyarokat a jövő évi választások előtt.
“Az ellenség kialakításával a kormányzó Fidesz egyesíteni akarja sorait a tavaszi parlamenti választások előtt” – írta Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője. Hozzátette: “a Soros-alapítványok azzal védekeznek, hogy a kampány célja elterelni a figyelmet a hazai problémákról”.
A szerző szerint az újabb nemzeti konzultáció célja a választók mozgósítása, illetve az, hogy a kormány hivatkozási alapként olyan tömeges véleményre tegyen szert a lakosságtól, hogy “a milliárdos Soros veszélyt jelent Magyarország számára”. Orbán Viktor és a Fidesz így jártak el tavasszal is, amikor az akkori nemzeti konzultációra hivatkozva utasították el az Európai Unió bírálatait migránsügyben. A tavaszi kampánynak ráadásul “antiszemita” háttere is volt – írta.
A kérdéseket a kormányzat “manipulatív módon” szokta megfogalmazni, és a független szakértők megkérdőjelezik a konzultáció értékét – jegyzi meg az újság.
“Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten ismét szépen megmutatja, hogyan lehet megszerezni a választók támogatását a külső ellenségre való mutogatással” – szögezi le Martin Ehl.
“Magyarországra a jövő évben parlamenti választások várnak. Az ellenzék gyenge és megosztott, ezért külső ellenség kialakításával szükség van a választók mozgósítására” – olvasható a Hospodárské Noviny című cseh lapban.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top