ingyenes webstatisztika

Külföldi sajtó Magyarországról – amerikai neokonzervatívok Magyarország elleni támadásáról

A kelet-közép-európai országok – Magyarország és Csehország – belügyeibe történő beavatkozási kísérleteket ír az amerikai neokonzervatív politika számlájára a kínai Global Times (GT) című angol nyelvű napilapban frissen megjelent írás.

Clifford A. Kiracofe, a lap amerikai szakértő vendégszerzője Ukrajna esetét említve megjegyzi: az Egyesült Államok nem csinált titkot abból, hogy az elmúlt két évtizedben több mint 5 milliárd dollárt költött színes forradalmakra, rezsimváltásokra.
Amerika újabban többféle módon is kényszerítő erővel lépett fel Magyarország és a Cseh Köztársaság ellen, “mivel a(z amerikai)  politikacsinálók szemében ezek az országok túlságosan is közeli diplomáciai és gazdasági kapcsolatokat építenek ki Oroszországgal és Kínával. Washington szeretné elszigetelni Oroszországot és megfékezni Kínát” – fogalmaz a GT cikkírója.
Magyarország most Orbán Viktor miniszterelnök és pártja, a Fidesz miatt amerikai célpont. Washington ellenzi Magyarország független külpolitikáját, kapcsolatait Oroszországgal és a Kínával.  Orbán és pártja támadásnak vannak kitéve az amerikai külpolitikában a neokonzervatívok részéről – véli a cikkíró. Hozzáfűzi: Washington és egyes befolyásos európai körök számára Magyarország álláspontja elfogadhatatlan, mivel szembe megy a világpolitikát és gazdaságot uraló transzatlanti nyugati renddel.
Az írás kitér arra is, hogy Washington beavatkozásainak egyik eszköze a National Endowment for Democracy (NED) nevű, kormányzati finanszírozású, a külügyminisztériummal és a Kongresszussal kapcsolatban lévő amerikai szervezet. Emlékezetet rá, hogy Milos Zeman cseh elnököt nemrégiben a Washington Post című lap hasábjain harsányan támadta Carl Greshman, a NED főnöke oroszországi és kínai kapcsolatai miatt, hangsúlyosan bírálva Zemannak a barátságát kifejező pekingi útját, ottani megnyilatkozásait.(MTI)
http://www.globaltimes.cn/content/894705.shtml

 

640x40_feher
Scroll To Top