ingyenes webstatisztika

Külföldi sajtó Magyarországról – a Libération a norvég pénzekről

Magyarország fellép “a viking összeesküvés” ellen címmel közöl tudósítást pénteken a Libération. A francia baloldali lap szerint “boszorkányüldözés” kezdődött Magyarországon: Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlóan Orbán Viktor is támadást indított a szabadságjogok védelmezőivel szemben, amikor a KEHI mintegy 58 szervezet ellen indított eljárást.

De míg Oroszországban az emberjogi szervezeteket azzal gyanúsítják, hogy angolszász ügynökök, magyar megfelelőiket, köztük a Transparency International Magyarországot és a kisebbségeket támogató egyesületeket azzal, hogy Norvégiának dolgoznak – hívta fel a figyelmet a lap tudósítója. Florence La Bruyere kitért arra, hogy Norvégia, bár nem tagja az Európai Uniónak, 16 országban támogat projekteket a Norvég Civil Támogatási Alapon keresztül, aminek célja a szabadságjogokat védő egyesületek által a demokrácia erősítése.
A pénzek elosztásában részt vevő Ökotárs alapítvány – mint írja a lap – az LMP befolyása alatt áll az Orbán-kormány állítása szerint, amely szeretné ellenőrzése alá vonni ezt a forrást. A szerző megjegyzi, hogy az Ökotárs vezetője tényleg dolgozott korábban az LMP-nek, de semmilyen tisztséget nem viselt a pártban. A kormányzati kommunikáció ennek ellenére azt erősíti, hogy a pénzt egy politikai párt utasításai alapján osztják szét egy kis ideológiai kör igényeinek kielégítésére, s egy ilyen, a közpénzek felhasználásához kapcsolódó szabálytalansággal szemben a kormány nem maradhat közömbös, ezért rendelte el vizsgálatot, amelyre a törvények lehetőséget adnak – idézi a lap a kormányzat álláspontját.
Norvégia magyarországi nagykövetét is idézi, aki szerint miután nincs magyar közpénz a civil projektekben, a kormánynak nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett. A Libération megjegyezte, hogy a konfliktust megelőzően Norvégia felfüggesztett egy másik, a magyar államnak szánt segélyprogramot, mert Budapest nem szolgált elégséges garanciával annak kezelésére. A lap szerint a kormány most olyan üzletet akar kötni Norvégiával, hogy “teljesítjük a kéréseiket, ha beáldozzák a magyar civil szervezeteket”.(MTI)
http://www.liberation.fr/monde/2014/07/10/la-hongrie-oeuvre-contre-le-complot-viking_1061580

640x40_feher
Scroll To Top