ingyenes webstatisztika

KSH: tavaly az utolsó negyedévben csökkent a beruházások volumene

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől, az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,9 százalékkal, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított indexek alapján 3,7 százalékkal csökkent a beruházási volumen – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Tavaly az utolsó negyedévben az építési beruházások nagymértékben, 15,1 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,6 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben az egyharmad súlyt képviselő feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal emelkedtek.
2012-ben folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén. A 19 nemzetgazdasági ág közül 16-ban csökkenés figyelhető meg. Az építési beruházások 10,6 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal emelkedtek – áll a közleményben.
A feldolgozóiparon belül számottevően nőttek a beruházások a járműgyártásban, és jelentősen bővültek a beruházások a gép, gépberendezés gyártásában, a villamos berendezések gyártásában, és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában is.
A közigazgatás, védelem, kötelező társadalom-biztosítás nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményének az év utolsó negyedévében kimutatott kiugró, 26,1 százalékos növekedése a tározók, gátak és belvízcsatornák építésének köszönhető.
A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 14,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához viszonyítva, amelynek oka a szárazföldi-, csővezetékes szállítás, légi szállítás továbbá a gyorsforgalmi úthálózat-építés és fejlesztések beruházásainak jelentős csökkenése.
A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011 utolsó negyedévében.
Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult egyetemi nagyberuházások tavaly befejeződtek, amelynek következtében az oktatás nemzetgazdasági ág beruházás teljesítménye nagyarányú, több mint 36 százalékos csökkenést mutatott. Jelentősen, 32,8 százalékkal elmaradtak a beruházások a korábbi időszakhoz képest humán-egészségügy, és a szociális ellátás területén, és több mint 59 százalékkal csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágakban is.
Éves szinten a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás nemzetgazdasági ágban 38,6 százalékkal csökkentek a beruházások, ahol az elmúlt évben nagyobb hálózatépítési és felújítási munkákat végeztek. Szintén a bázishatásnak köszönhető a pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházásainak 37,3 százalékos visszaesése – írja a KSH.
A kis súlyú ágak közül a folyamatos hálózatfejlesztések és a digitális vételre való átállás eredményezték az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág 10,9 százalékos bővülését. A beruházások volumene mérséklődött a kereskedelem, gépjárműjavítás (2,6 százalék), valamint a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat (1,9 százalék) nemzetgazdasági ágban. A legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházásai 4,9 százalékkal emelkedtek a korábbi időszakhoz képest – közölte a KSH. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top