ingyenes webstatisztika

KSH: decemberben 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene

Tavaly decemberben 2,1, az év egészében 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben tavaly decemberben 835 milliárd forint, 2012-ben 8257 milliárd forint értékű volt a forgalom.
A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 decemberében 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az év egészében 0,3 százalékos volt a növekedés.
A jelentés szerint 2012-ben csak az első negyedévben nőtt, 0,2 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom, a többi negyedévben rendre 2,1, 2,5, 3,3 százalékkal maradtak el az eladások az előző év azonos időszakitól.
Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,7, az egész évben 0,7 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene decemberben 2,3, 2012-ben 3,0 százalékkal maradt el az előző évitől. Decemberben a forgalom az előző évinél 12,0 százalékkal kisebb volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben, valamint 2,2 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben. Ugyanakkor 11,0 százalékkal nőtt a forgalom a használtcikk-, 5,2 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az illatszer-, 2,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, és 1,7 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél.
Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások decemberben 1,4, 2012-ben 2,6 százalékkal mérséklődtek.
A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, de összességében csekély súlyú csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, ahol 33,0 százalékos volt a növekedés a KSH jelentése szerint.
Az előző hónaphoz mérten decemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,6, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 0,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt.
Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya tavaly a harmadik negyedévben 36,1 százalék volt. A többi régió egyenként 8,8-12,4 százalékban részesedett a forgalomból.
A harmadik negyedévben az összes régióban csökkent a forgalom volumene. A legnagyobb mértékben, 4,8 százalékkal Észak-Magyarországon és 4,5 százalékkal a Dél-Dunántúlon. A legkisebb mértékű, 1,2 százalékos csökkenés Dél-Alföldön volt tapasztalható.
Az Eurostat február 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások 2012 decemberében az Európai Unió 27 tagállamában 2,0 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva – mutatott rá a KSH.
Decemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok kilenc tagállamban bővülést, tizenháromban csökkenést mutattak. Az unió arányukat tekintve jelentősebb országai közül Németországban 4,7 százalékkal csökkent, Franciaországban 2,2, az Egyesült Királyságban pedig 1,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 0,9, 2012-ben összességében 2,2 százalékkal maradtak el az előző évtől. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top