ingyenes webstatisztika

KSH: decemberben 0,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

2012 decemberében a belföldi- és az exportár változás eredőjeként az ipari termelői árak 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál és 1,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. 2012 egészében az ipari termelői árak 4,3 százalékkal haladták meg az előző évit – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelői árak decemberi növekedését a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták, amelyek legnagyobb mértékben a járműgyártást, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártását, valamint a textília, ruházat, bőr és bőrterméket érintették – közölte a KSH.
Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai harmadik hónapja csökkentek és 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző havinál, de a feldolgozó ipar területén 0,4 százalékkal nőttek.
A feldolgozóipari ágazatokon belül legnagyobb mértékben – 3 százalékkal – a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban emelkedtek az árak, de 2,4 százalékos volt az árnövekedés a járműgyártásban is. Árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása és a vegyi anyag, termék gyártása ágazatokban regisztrált a statisztikai hivatal.
2012 utolsó hónapjában a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak 0,8 százalékkal csökkentek a KSH adatai szerint.
Az egy évvel korábbiakhoz képest a belföldi árak 0,8, a feldolgozó ipari ágazatok értékesítési árai 1,5 százalékkal emelkedtek. Az éves termelői áremelkedés 5,3 százalékos volt.
Nagyobb mértékű éves növekedés az élelmiszeriparban, (7,5 százalék), és a vegyi anyag, termék gyártásában (5,9 százalék) volt. A 2011 decemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben, 4,8 százalékkal csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártása, valamint 4 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén. A többi feldolgozóipari ágazatban 3,4 százalékos csökkenés és 2,5 százalékos emelkedés közötti változást regisztrált a statisztika. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 1,2 százalékkal nőttek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek.
2011 decemberével összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban az árak összességében 0,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,1 százalékkal nőttek. A beruházási javakat előállító ágazatokban 2,5 százalékos árcsökkenést figyelt meg a KSH.
Az exportárak egy hónap alatt 1,0 százalékkal nőttek az előző két hónapban regisztrált csökkenés után, de 3,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. A forintban mért exportárak a főbb alágak közül csak a vegyianyagok és termékek (8,1 százalék), a gyógyszerek (1,5 százalék) és az élelmiszerek (0,8 százalék) körében emelkedtek. A járműgyártás exportárai negyedik hónapja, decemberben 6,9 százalékkal csökkentek, a számítástechnikai termékeké 4,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól.
Az egész év átlagában 3,6 százalékos volt az exportárak emelkedése. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött. A 2011 decemberében jegyzett árfolyamokhoz képest a forint az euróhoz mérten 6,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 5,8 százalékkal erősödött.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top