ingyenes webstatisztika

Közeledő orosz gépek miatt szálltak fel a balti légteret őrző brit vadászgépek

Közelítő orosz katonai repülőgépek ellenőrzésére szálltak fel brit vadászgépek balti támaszpontokról – közölte szerdán Londonban a brit védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az eset előző nap történt. A brit királyi légierő (RAF) Typhoon típusú harci repülőgépei, amelyek a balti köztársaságok légtérvédelmét ellátó – az ukrajnai válság miatt nemrégiben megnövelt létszámú – NATO-kontingens kötelékében tartózkodnak a térségben, azután szálltak fel, hogy a NATO légtérellenőrző központja négy csoportban több orosz repülőgépet észlelt a Baltikum közelében, de nemzetközi légtérben.
A brit gépek azonosították az orosz repülőgépeket. Az orosz kötelékben egy Tupoljev Tu-22-es bombázó – NATO-kódnevén “Backfire” -, négy Szuhoj Szu-27-es – “Flanker” – vadászgép, egy Berijev A-50-es – “Mainstay” – légtérfigyelő és egy Antonov An-26-os – “Curl” – szállítógép repült.
A brit védelmi minisztérium szerdai beszámolója szerint úgy tűnt, hogy az orosz gépek különböző kiképzési rutinfeladatokat hajtottak végre. Az RAF gépei “figyelték és kísérték útjukon” az orosz repülőgépeket – áll a minisztériumi közleményben, amely incidensről nem számol be.
A tárca az előző napi bevetésről fotókat is közzétett, amelyeken látszik, hogy a Szuhoj vadászgépek rakétákkal felfegyverkezve repültek. A közleményből nem derül ki, hogy a brit gépek melyik balti köztársaságból szálltak fel.
Az utóbbi hetekben Nagy-Britannia légtere, illetve területi vizeinek határai közelében is többször jelentek meg orosz légi és haditengerészeti kötelékek.
Április végén például az északkelet-skóciai St. Andrews mellett működő RAF-támaszpontról szállt fel két Typhoon, miután két orosz katonai gép Skócia északi partjaihoz közelített, de a brit vadászgépek felszállása után nem sokkal távoztak.
Néhány nappal később a Kuznyecov tengernagy nevű orosz repülőgép-hordozó és kísérőhajói jelentek meg a brit területi vizek északi határai mentén. A brit királyi haditengerészet akkor egy rombolót vezényelt ki az orosz kötelék mozgásának figyelésére.
Philip Hammond brit védelmi miniszter e fejleményekről a BBC-nek nemrégiben kijelentette: “az elmúlt időszak eseményei” növelték az orosz katonai aktivitással kapcsolatos “éberséget”. Hammond hozzátette ugyanakkor, hogy “mindig is rutinszerű gyakorlat volt” az olyan orosz légi és haditengerészeti járművek befogása, azonosítása és kísérése, amelyek a brit “érdekövezethez” tartozó nemzetközi légtérben vagy vizeken haladnak át.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top