ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Közel kéttucatnyi, adatszolgáltatást mulasztó közvetítő engedélyét vonta vissza az MNB

Közel kéttucatnyi, adatszolgáltatást mulasztó közvetítő engedélyét vonta vissza az MNB

Független pénzpiaci közvetítők tevékenységi engedélyét vonta vissza csütörtökön közzétett határozataiban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és összesen 2,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott – közölte a jegybank az MTI-vel.

A közlemény szerint az érintett 434 független pénzpiaci közvetítőből – alkuszok, többes ügynökök és többes kiemelt közvetítők – 23 több jegybanki felhívás és határozati kötelezés ellenére sem teljesítette féléves adatszolgáltatási kötelezettségét.
Az adatszolgáltatás a működési engedély birtoklásának előfeltétele, így azt az engedély meglétének teljes időtartama alatt akkor is teljesíteni kell, ha a közvetítő esetleg időlegesen nem végez szakmai tevékenységet.
Hangsúlyozták: az MNB az elmúlt években erősítette a pénzügyi piacokon a szolgáltatók mellett a közvetítők felügyelését is.
A hitelintézeti törvény 2017. januári módosítása szerint a független pénzpiaci közvetítők – többek közt a vezető állású személyének büntetlen előélete, jó üzleti hírneve és legalább 3 éves szakmai gyakorlata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megléte mellett – az MNB rendeletében előírt tartalomnak megfelelő rendszeres adatszolgáltatásra is kötelesek. Ez biztosítja a közlemény szerint, hogy a felügyeleti hatóság és maguk a közvetítők is valós képet kapjanak a piac működéséről és felkészüljenek az esetlegesen felmerülő kockázatokra.

     
Mindezért az MNB kiemelt szigorral lép fel az adatszolgáltatás teljesítését felróhatóan elmulasztó piaci szereplőkkel szemben – hangsúlyozzák.
A jogszabályok alapján a tevékenységi engedély – szankcióként alkalmazott – visszavonása miatt az érintett intézmények vezető állású személyei 5 évig nem vállalhatnak hasonló tisztséget.
A közlemény emlékeztet arra, hogy piactisztító tevékenysége során az MNB az elmúlt években közel 2000 megbízó nélkül nyilvántartott tőkepiaci közvetítőt törölt nyilvántartásából, s mintegy félszáz – igazolt felelősségbiztosítás nélküli – pénzpiaci közvetítő engedélyét vonta vissza.
Az engedéllyel vagy regisztrációval rendelkező közvetítők adatait a jegybank díjmentesen hozzáférhető közvetítői nyilvántartásai tartalmazzák. A jogosulatlan piaci szereplők listája pedig az MNB honapjának figyelmeztetések menüpontjában érhető el.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×