ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / _h / Kövér László: nem váltak valóra a rendszerváltozáskor megfogalmazódott várakozások
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Kövér László: nem váltak valóra a rendszerváltozáskor megfogalmazódott várakozások

Kövér László szerint a rendszerváltozás időszakában megfogalmazott várakozások nem váltak valóra, de a következő néhány év reményteli lehet.

Az Országgyűlés elnöke szombaton Pápán, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában a Rendszerváltozás címmel, telt ház előtt tartott előadásában azt mondta, hogy az elmúlt huszonöt évben nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek a rendszerváltás időszakában, sokakban talán túlzott elvárásként megfogalmazódtak.
1990-ben sokan abban bíztak, hogy a szerencsésebb sorsú országok és Magyarország között megszűnik az életszínvonalbeli különbség, ebben azonban csalatkoznunk kellett – jelentette ki.
Az elmúlt évtizedek legnagyobb kudarcának a házelnök azt nevezte, hogy nem sikerült ”felemelni” azokat, akik a 90-es években ”alul voltak”.
”Hajlamosak vagyunk mindent a politikusok nyakába varrni, pedig tartozunk magunknak annyival, hogy közösségként vessünk számot arról, hogy mit rontottunk el, és mit értünk el együtt az elmúlt időszakban” – fogalmazott Kövér László. Úgy vélte, hogy az elmúlt 25 év a vágyainkhoz, reményeinkhez képest kudarcnak minősíthető.
Az egész Közép-európai térségről elmondható, hogy nem jutott közelebb az európai átlaghoz, bár voltak hazánknál szerencsésebb országok, mint például Lengyelország, ahol elengedték az államadósságot, vagy Csehország és Szlovénia, amely jobban teljesített – fejtette ki a házelnök.
Összességében azonban kijelenthető, hogy az egész térség fejlettsége elmarad a várakozásoktól beleértve az uniós csatlakozást követő időszakot is – szögezte le Kövér László.
Rámutatott: bár a politikai és gazdasági átalakítás 1996-ig megtörtént, de nem történt meg a társadalom átalakítása, vagyis nem sikerült azt elérni, hogy az emberek többsége a saját erejéből képessé váljon a felemelkedésre.
A kudarc egyik okaként arról beszélt, hogy a rendszerben való gondolkodásnak része az, ami ”az emberek fejében van”, a sztereotípiák átalakításához hosszú időre van szükség.
Úgy vélekedett, az elmaradás részben az öröklött államadósságból fakad, másrészt pedig még a rendszerváltozást megelőzően ”kettészakadt magyar elit” hozta magával az új világba. Ha ”sorskérdés merült fel, mindig háborúzott az elit” – mondta.
Kövér László kitért arra, hogy Európa ”lezüllött” az utóbbi évtizedekben, ezt azzal a példával támasztotta alá, hogy a közelmúltban a német kancellár etikai tanácsadó grémiuma azt javasolta a kormánynak, hogy a vérfertőző kapcsolat tilalmát vegyék ki a törvények közül. A házelnök szerint a következő néhány esztendő mindezek ellenére mégis ”reményteli” lehet hazánkban, hiszen a 2020-ig tartó uniós ciklusban jelentős összeg áramlik majd az országba, amely az életszínvonal emelkedését hozhatja. Emellett a keresztény meggyőződés alapján terjesztett értékek képviselete hozhat pozitív változást – mondta. Kövér László a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportja és a katolikus általános iskola által szervezett Pápai Keresztény Akadémia záró előadásaként szólalt fel. A rendezvény a Pápán tartott országos KÉSZ-küldöttgyűlés keretprogramja volt. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×