ingyenes webstatisztika

Kötvényt bocsát ki a CEZ a Mol-részvénycsomagjával kapcsolatban

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) 450 millió euró értékű 3 év és hat hónap múlva lejáró, átváltható kötvényt bocsát ki, mivel Barbora Púlpánová szóvivő elmondása szerint a cég ezt tartja a legmegfelelőbb eljárásnak azzal összefüggésben, hogyan kezelje a tulajdonában lévő 7 százaléknyi Mol-részvény alacsony likviditását.

Barbora Púlpánová az MTI prágai tudósítójának kedden elmondta: a kötvénykibocsátás segíti abban is a CEZ-t, hogy miképpen “finanszírozzuk kedvező módon pozíciónkat a Mol-akcióiban”.
Hozzátette: a kibocsátandó kötvény kamata több mint 50 százalékkal kedvezőbb, mint amilyet a CEZ most például klasszikus kötvény kibocsátásával szerezhetne.
A CEZ kedd délután 470,2 millió euróban pontosította a kibocsátandó papírok értékét.
Az értékpapírokat a CEZ százszázalékos leányvállalata, a hollandiai bejegyzésű CEZ MH B.V. bocsátja ki, várhatóan február 4-én. Az értékpapírok várható minősítése A2/A mínusz – mondta Púlpánová az MTI-nek.
Egy papír beváltási árát 61,25 euróban állapította meg a cseh cég, ami 35 százalékos prémiumot jelent.
A kötvénytulajdonosok 2017. január 25-től kezdve válthatják át papírjaikat Mol-részvényekre. Az értékpapír kibocsátójának azonban joga van a kötvénytulajdonosoknak készpénzt adni a részvények egésze vagy egy része helyett.
A CEZ-Mol stratégiai szövetség keretében 2007 decemberében a CEZ 7 677 285 darab (7 százaléknyi) “A” sorozatú Mol törzsrészvényt vásárolt a Moltól, és 20 ezer forintos – euróban fizetendő – részvényenkénti áron 2011 januárjáig bármikor gyakorolható vételi opciót biztosított a Molnak.
A felek 2009. október 9-én megszüntették az eredeti opciós szerződést, és új opciós szerződést kötöttek. Ennek értelmében a 7 677 285 “A” sorozatú Mol törzsrészvényre a vételi opció 2014. január 23-ig bármikor gyakorolható volt.
Az új opció lehívási árfolyama megegyezett az eredetiével, de az opciós díj változó volt, és félévente felülvizsgálták az aktuális tőkepiaci környezet alapján..
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top