ingyenes webstatisztika

Kínai sajtó: a skót függetlenség jelentős hatalomvesztést jelent Anglia számára és másodosztályúvá tenné Londont

Jelentős hatalomvesztést szenvedhet el, és első osztályú ország szerepéből másodosztályúvá értékelődhet le Nagy-Britannia, amennyiben a skótok a jövő héten a függetlenség mellett szavaznak – állítják a kínai sajtóban szerdán megjelent cikkek.

Angol nyelvű kiadásának szerkesztőségi cikkében a Global Times című napilap azt írta, hogy Nagy-Britannia egy “szakadék szélén áll”. Amennyiben a függetlenségpártiak nyerik a népszavazást, David Cameron brit miniszterelnök valószínűleg az ország “történelmének bűnösévé” válik.
Abban az esetben is komoly nehézségekkel kell szembenéznie ugyanakkor, ha az egység mellettiek tábora bizonyul erősebbnek, hiszen a brit kormánynak kezelnie kell a függetlenségpárti tábor megerősödésének következményeit. Ez például nagyobb autonómiát jelenthet Skóciának az adóbevételek és közjólét terén, és a kormányzatnak törekednie kell majd az észak-írországi és walesi sérelmek enyhítésére is – írta a lap.
A Global Times szerint a függetlenséggel járó brit hatalomvesztés az európai egyensúlyt is megtörheti, és akár a nemzetközi geopolitikában is érezhetőek lehetnek következményei.
A Beijing News szintén Nagy-Britannia hatalmának zsugorodását jósolja egy esetleges skót elszakadás esetére.
Az ország világpolitikai, világgazdasági és kulturális központ státusát veszítené el  – vélte a pekingi lap.
A Hszinhua állami hírügynökség szintén hosszas cikkben foglalkozott a kérdéssel, és úgy fogalmazott, hogy a skót függetlenség jelentős területvesztést is okozna az Egyesült Királyságban.
Ezzel annak világpolitikai pozíciója gyengülhet tovább – vélte a hírügynökség.
Kínai nyelvű kiadásában a Global Times párhuzamot vont az Egyesült Királyság és az 56 nemzetiséget tömörítő Kína között. A lap szerint számos ország szembesül az etnikai csoportok elszakadási törekvéseivel. Kína esetén a skótokhoz hasonló szituáció ugyanakkor nem valós.
Egy összetett, hosszú történelemmel és számos etnikai kisebbséggel rendelkező országként nem engedheti meg magának, hogy “a brit játékot játssza” – írta a Global Times.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top