ingyenes webstatisztika

Kína javította a tavalyi évre vonatkozó előzetes GDP kalkulációját

Kína felfelé javította a 2018-as bruttó hazai össztermékre (GDP) vonatkozó előzetes kalkulációját – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség a kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adataira hivatkozva.

Az előzetes számításokhoz képest az ország tavalyi GDP-jét 1,9 ezer milliárd jüannal, vagyis 2,1 százalékkal 91,93 ezer milliárd jüanra módosították felfelé. A módosított adatok alapján Kína könnyebben elérheti azt a célját, hogy a gazdaságát 2020-ra megduplázza a tíz évvel korábbi állapothoz képest.
A javítást követően az elsődleges ipar teljesítménye a tavalyi évben elérte a 6,47 ezer milliárd jüant, ezzel a kínai GDP 7 százalékát tette ki. A másodlagos ipar teljesítménye 36,48 ezer milliárd jüan volt, a GDP 39,7 százalékát kitéve, míg a harmadlagos – szolgáltató – ipar 48,97 ezer milliárd jüannal a GDP összértékének 53,3 százalékát alkotta.
A statisztikai hivatal közleménye szerint a szolgáltatóipar az előzetes kalkulációkhoz képest 1,1 százalékkal nagyobb mértékben járult hozzá a bruttó hazai össztermékhez.
A közleményben a hivatal azt is leszögezte: az adatok felfelé javítása nem fogja számottevően befolyásolni a 2019-es növekedési ütem adatait. Egyes megfigyelők azonban némi kétkedéssel fogadták a módosítást, azt gyanítva, hogy arra éppen a kitűzött célszámok elérése miatt volt szükség.
Kína gazdasága a vártnál kisebb mértékben nőtt a harmadik negyedévben, mivel az Egyesült Államokkal vívott ádáz kereskedelmi háború, valamint a gyenge belső kereslet visszavetették az ipari termelést. A kínai statisztikai hivatal októberben közölt adatai szerint éves összevetésben 6,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), ami 1992 első negyedéve óta a leglassabb ütem.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top