ingyenes webstatisztika

Kína 6,9 százalékos negyedévi növekedést jelentett

A kínai gazdaság harmadik negyedévi bővülése 6,9 százalékos volt, amivel némileg a várakozások felett teljesített ugyan, de 2009 óta a legalacsonyabb teljesítményt nyújtotta – derült ki a kínai Országos Statisztikai Hivatal hétfői közleményéből.

Az ipari termelés 5,7 százalékos növekedése némileg alatta maradt a várakozásnak, a fogyasztás viszont 10,9 százalékot emelkedett az előző év azonos időszakéhoz képest. Az elektromos áram felhasználása, amely a gazdaság aktivitására utal, némileg – 0,2 százalékkal – esett szeptemberben. Az első háromnegyed évben összesítve 0,8 százalékos volt a növekedés. A múlt havi becsült munkanélküliségi rátát 5,2 százalékra tették.
Az első félévi 7 százalék után az első kilenc hónap gazdasági növekedése az utolsó negyedévivel megegyező: 6,9 százalék volt. Az állóeszköz beruházások ugyanebben az időszakban 10,3 százalékkal emelkedtek, míg az ipari termelés 6,2 százalékos növekedést mutatott éves bázison. Az ingatlan beruházásoknál 2,6 százalékos, a fogyasztásban 10,5 százalékos bővülést mértek.
A Reuters hírügynökség elemzői első reagálásaikban megállapították, a fogyasztás az első negyedévben némileg kompenzálta a visszaeső és továbbra is csökkenő tendenciát mutató beruházások hatását, s az infrastrukturális fejlesztéseket ösztönző gazdaságélénkítő intézkedések is éreztetik hatásukat. Hogy hasonlóakra szükség lesz-e, ebben megoszlanak a vélemények.
A kínai gazdaság a negyedik negyedévben és 2016-ban fenn fogja tartani stabil növekedését, miközben az exportra jelentős nyomás nehezedik, a kormányzat pedig küzd a hagyományos iparágakban meglévő felesleges kapacitások felszámolásával – közölte Seng Laj-jün, a statisztikai hivatal szóvivője.
2014-ben a világ második legnagyobb gazdasága 7,3 százalékkal bővült, a kormány az idei évre 7 százalék körüli növekedést irányzott elő. Peking igyekszik arról meggyőzni a világ közvéleményét, a globális piacot, hogy az ország gazdaságát képesek megfelelő mederben tartani, még ha vezetői el is ismerik, hogy aggodalommal kezelik a fennálló problémákat.(MTI)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top