Home / _BI / Kik minden idők leggazdagabb női vezetői?

Kik minden idők leggazdagabb női vezetői?

Az elmúlt évben az amerikai Time magazin összeállította minden idők leggazdagabb embereinek listáját. A magazin munkatársai megpróbáltak egy olyan listát összeállítani, amely eredményeiben igen pontos, hisz különböző kultúrákat, történelmi időszakokat és gazdasági helyzeteket is elemeztek, gazdasági szakemberek és történészek segítségével.

A top tizes listán kizárólag férfiak szerepeltek. A kutatásban résztvevő szociológusok, történészek és gazdasági szakemberek szerint a nők tehetségben, tudásban és szorgalomban is egyenlőek a férfiakkal, azonban a nők szinte mindig hátránnyal indulnak, hisz nekik évszázadokon keresztül sokkal jobban meg kellett küzdeniük a sikerért. A kutatók azt is megállapították, hogy “az erősebbik nem” a világ számos táján ma is kimondott és ki nem mondott előnyöket élvez ebben a tekintetben.

Ennek ellenére bebizonyosodott az, hogy az évszázadok során sok olyan nő volt, aki át tudott lépni ezeken a kötöttségeken és igen komoly befolyásra tett szert, figyelemreméltó gazdasági és politikai sikereket is elérve.

A Time magazin listáján olyan nők szerepelnek, akik maguk is sokat tettek a siker érdekében. Így nem szerepel a listán például Christy vagy Alice Walton. Ők az amerikai Walmart láncolat örökösei, vagyonuk igen jelentős, azonban ők soha sem vettek részt a rájuk hagyott vállalat aktív vezetésében, mondhatnánk azt is, hogy sikerük eléréséért nem tettek túl sokat.

A listán ezért olyan nők szerepelnek, akik aktív vezetők voltak, és akiknek vagyonát összevetették az adott időszak bruttó össztermelésével, az úgynevezett World-GDP adattal. Az így kapott arány mutatja meg, hogy kik voltak az igazán sikeres női vezetők a történelem során, nézzük meg a listát.

390OA lista tizedik helyén Charlene de Carvalho-Heineken áll, akinél a gazdasági elemzők 0,017 százalékos vagyon/World-GDP arányt állapítottak meg. Ő a világ harmadik legnagyobb sörgyártó cégének vezetője, vagyonát mintegy 11,7 milliárd euróra becsülik.

Anne Cox Chambers az amerikai Cox Enterprises médiabirodalom örökösnője. A ma 96 éves vállalatvezető-üzletasszony a tavalyi év végén vonult vissza a cég irányításától.

Susanne Klatten Németország leggazdagabb üzletasszonya – mintegy 16 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik. Komoly érdekeltségei vannak a BMW autógyárban, melynek részvényeit édesapjától örökölte, emellett az üzletasszony ma már más cégekben is fantáziát lát és ezekbe komoly üzletasszonyként be is fektet.

Yang Huiyan szintén családi ágon örökölte mintegy 16,2 milliárd dolláros vagyonát. Az üzletasszony már tinédzser korában aktívan részt vett édesapja Country Garden ingatlanfejlesztő cégének vezetésében. Az ő esetében a vagyon/World-GDP arány 0,025 százalék és ezzel Kína legbefolyásosabb üzletasszonyai közé tartozik.

Liliane Bettencourt a francia L’Oreal kozmetikai vállalat örököse. Vagyonát 2015-ben mintegy 40 milliárd dollárra becsülték. Az üzletasszony évtizedeken át vezette a kozmetikai óriáscéget és csak nemrégiben vonult visssza. A vagyon/GDP érték ebben az esetben 0,055 százalék.

Kasztíliai Izabella (1451-től 1504-ig) Aragóniai Ferdinánddal kötött házassága révén vált igazán befolyásos uralkodóvá. Azt sem szabad elfelednünk, hogy így létrejött abban az időben egy olyan erős Spanyolország, amely gazdasági virágkorát élte. Az uralkodónő vagyon/GDP aránya 1 százalékra tehető.

Kleopátra – Egyiptom fáraójaként nem csupán egy igen nagy befolyással rendelkező vezető volt, de igazán jelentős gazdasági hatalommal és vagyonnal is rendelkezett, hisz ő kontrollálta a búzatermelést, valamint a papiruszgyártást is. Ennek értelmében vagyonának átszámított értéke mintegy 96 milliárd dollárra tehető, 2,6 százalékos vagyon-aránnyal.

Nagy Katalin Cárnő a 18-dik században uralkodott Oroszországban. Politikai befolyása mellett igen komoly gazdasági hatalma is volt. Az uralkodónő vagyon-arányszámát a történészek és a gazdasági szakemberek 5,4 százalékban állapítják meg.

Hatsepsut Fáraónő mintegy 1500 évvel Kleopátra előtt uralkodott. Ő nem csupán az akkoriban egyik legnagyobb világhatalom vezetője volt, hanem a mesés arany-, réz- és nemesfémtartalékok teljhatalmú kezelője is volt. Gazdagságának arányát történészek 20 százalékra becsülik.

Wu Császárnő vagyonának megszerzése érdekében semmitől sem riadt vissza, hisz Gaozong császár trónralépését segítette, néha igen véres eszközökkel. A császár halála után ő vette át a trónt, 15 éves uralkodása alatt a Kínai birodalom virágkorát élte, köszönhetően leginkább a jelentős selyem- és teakereskedelemnek. A császárnő így minden idők legeredményesebb vezetője, mintegy 22,7 százalékos vagyon/GDP aránnyal.

Forrás http://hu.sofortgmbh.eu/

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×