ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Kik lehetnek az amerikai gyorsjelentési szezon nyertesei?

Kik lehetnek az amerikai gyorsjelentési szezon nyertesei?

A második negyedévben is kitarthat az S&P index EPS növekedése, melynek nagy nyertesei lehetnek a bankok, az energiaipari cégek és az IT szektor – mondta el Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

A héten érkeznek az amerikai nagybankok negyedéves beszámolói, mellyel a tengerentúli gyorsjelentési szezon informálisan is kezdetét veszi. A FactSet szokásos heti kiadványa szerint az S&P 500 index várható, egy részvényre jutó eredménynövekedése (EPS) 6,5%-os lehet. Ez a múlt heti 6,6%-os értékhez képest kismértékű csökkenést jelent, amelyben már szerepelnek az azóta közzétett gyorsjelentések is. Ugyanakkor valószínűbb, hogy a szezon végén az eredmények összesítésénél a jelenleg vártnál nagyobb növekedést érhettek el a cégek, legalább is a historikus adatokból erre következtethetünk. A második negyedévben az S&P 500 11 szektora közül 9 esetében várható pozitív elmozdulás az EPS tekintetében.

Ahogy az első negyedévben, úgy a másodikban is az energiaszektor mutathatja a legnagyobb eredménynövekedést. Az egy évvel korábbihoz képest mintegy 7,4 milliárd dollárral nőhetett a cégek összesített eredménye. Ez elsősorban a kutatás-termelést végző cégek javuló tevékenységének tudható be, hiszen a tavalyi veszteségek után a kutató-termelő és az olajvezetékeket építő cégek is nyereségbe fordulhattak. Az IT szektorban kitarthat az év elején látott lendület. A szektor EPS-e 10,5%-kal bővülhetett a lezárt negyedévben, melyet legnagyobb mértékben a félvezetők alszektora támogatott.

A pénzügyi szektor ebben a negyedévben is a harmadik helyre futhat be. Július 14-én a JPMorgan, a Citigroup és a Wells Fargo is jelenteni fog az amerikai piacnyitás előtt, magyar idő szerint koradélután. A legutóbbi Fed stressz-tesztet követően a legnagyobb amerikai pénzintézetek bejelentették részvényvisszavásárlási osztalékprogramjaikat, valamint az egy részvényre jutó osztalék mértékének emeléséről döntöttek. Ennek értelmében a Citi 15,6 milliárd dollár értékben vásárol vissza és 0,32 dollárra emeli egy részvényre jutó osztalékát, a Bank of America 12 milliárd dollár, az American Express 4,4 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programmal jött elő, a JPM 19,4 milliárd dollárt költ erre a célra, miközben 0,56 dollárra emeli osztalékát.

Az érem másik oldalán a tartós fogyasztási cikkek szektora áll. Az ágazat 2,2%-os EPS csökkenéssel zárhatta a negyedévet. A szektoron belül csak az autóipar 13%-os EPS visszaesést mutathatott, melynek nagy részét a General Motors és a Ford adhatta. A szektoron túl az amerikai cégek számára még mindig problémát jelent a negatív devizahatás. A már közzétett második negyedéves jelentések alapján a vállalatok több mint fele jelentette, hogy az erős amerikai dollár negatívan érintette, vagy a jövőben negatívan érintheti bevételüket. A cégek közül többen kiemelkedő fontosságúnak tartották a font gyengülését a dollárhoz képest, ami miatt nehéz fenntartani az éves növekedést.

Pénteken érkeznek az Egyesült Államokból az inflációs adatok. Az elmúlt időszakban számos, a várakozásoktól elmaradó gazdasági adat érkezett, így a befektetők kiemelten figyelik a pénteki adatsort. A fogyasztói árindex a várakozások szerint – éves összevetésben – 1,8%-kal emelkedhetett júniusban, míg a maginfláció 1,7%-os lehet. Amennyiben az érkező adatok a vártnál alacsonyabbak lesznek, úgy kérdésessé válhat a Fed tervezett kamatpályájának (az idei évben még egy kamatemelés) fenntarthatósága, ez esetben dollárgyengülésre számíthatunk.


Forrás: GazdaságTV.hu

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×