ingyenes webstatisztika

Kijev: veszélyezteti a magas orosz gázár az Európába irányuló szállítást

Ukrajnának nincs elegendő pénzügyi tartaléka arra, hogy az Európába irányuló tranzit zavartalanságának biztosítása érdekében tározóiba szivattyúzza a Kijevnek ezer köbméterenként 500 dollárba kerülő orosz földgázt.

Ezt Andrij Koboljev, a Naftogaz Ukrajini ukrán állami gázvállalat vezetője közölte csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.
Kifejtette, hogy a vállalatnak fel kell töltenie a gáztározókat ahhoz, hogy a csúcsidőszakban is biztosítani tudja az Európába irányuló gázszállítások zavartalanságát. “Egyszerű és gyors megoldást kell találni arra, hogyan juthat Ukrajna piaci áron földgázhoz” – szögezte le Koboljev. Szavai szerint Ukrajna nem valamiféle kedvezményt kér. “Európában a gáz ára ezer köbméterenként 350 dollár, vagy még annál is alacsonyabb” – jegyezte meg.
A vállalat vezetője rámutatott arra, hogy az európai csúcsfogyasztási időszakban a Naftogaz a gáztározóiból csaknem kétszer annyi gázt szivattyúz át a gázvezetékeibe, mint amennyit saját használatára elfogyaszt.
Kijelentette, hogy jelenleg az ukrán tározókban 7 milliárd köbméter földgáz van, amelyből valójában mindössze kétmilliárd szivattyúzható ki.
Kijev két hete hozta nyilvánosságra, hogy szeretné ismét beindítani a gázszállításokat európai szomszédjaitól, miután Oroszország jelentősen megemelte az általa Ukrajnába exportált gáz árát.
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök számításai szerint Európából ezer köbméterenként 100-150 dollárral olcsóbban juthat Ukrajna földgázhoz Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül, mint amilyen áron Oroszország kínálja neki.
Jurij Prodan gazdasági miniszter pedig azt közölte, hogy Magyarország és Lengyelország kész felújítani a gázszállításokat Ukrajnába. Ezek a szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól az első negyedévben Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics volt elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.
Kijev az áprilistól ezer köbméterenkénti 500 dollárra emelt orosz gázárat elfogadhatatlannak és politikailag motiváltnak tartja.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top