ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Kevés bank áll készen a PSD2-re és a nyílt bankolásra, pedig közel a határidő

Kevés bank áll készen a PSD2-re és a nyílt bankolásra, pedig közel a határidő

A PSD2 elfogadása megnyitja az utat a nyílt bankolás felé, azáltal, hogy szabványosított hozzáférést biztosít az ügyféladatokhoz és a banki infrastruktúrához. A PWC kutatásából kiderült azonban, hogy kevés intézet áll készen a bevezetésre hazánkban és az EU-ban egyaránt.

„A PSD2 bevezetése összetett, számos felet érintő folyamatnak ígérkezik. Sok bank számára önmagában is kihívást jelent, hogy 2018-ra megfeleljen a követelményeknek, de nem ez lesz az egyetlen előttük álló probléma. A bankoknak megfelelő stratégiai választ kell találniuk, ha nem akarják, hogy a pénzügyi szolgáltatások terén betöltött közvetítő szerepüket harmadik felek ügyfélorientáltabb megoldásai vegyék át” – magyarázza Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa.

     

A PSD2-ről

A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított irányelv (PSD2) elfogadása megnyitja az utat a nyílt bankolás felé, azáltal, hogy szabványosított hozzáférést biztosít az ügyféladatokhoz és a banki infrastruktúrához. A PSD2 csökkenti a harmadik fél szolgáltatók és a fintech cégek piacra lépési korlátait és ösztönzi az új üzleti modellek kialakulását. Az EU tagországoknak 2018-ig kell bevezetniük az új követelményeket, amely jelentős beruházásokat igényel.

A PWC készített egy tanulmányt a PSD2 bevezetésének előkészületeiről, melynek főbb megállapításai a következők:

A PSD2 a nyílt bankolás (open banking) korszakának kezdetét jelzi, amelyben a pénzügyi technológiai szolgáltatást nyújtó (fintech) cégek, a kereskedők, és akár a távközlési vállalatok is gyökeresen átalakíthatják a pénzforgalmi szolgáltatások piacát. A banki felső vezetők kétharmada arra számít, hogy a PSD2 – más szabályozásokkal kölcsönös összefüggésben – vállalata valamennyi tevékenységét érinti majd. Ugyanakkor csak 9% számolt be arról, hogy cége már az implementációs fázisnál tart a PSD2-re való felkészülésben. A megkérdezett pénzintézetek szinte mindegyike (94%) valamilyen módon foglalkozik már a PSD2-vel, és három bankból kettő úgy nyilatkozott, hogy a PSD2-t stratégiai pozíciójának megváltoztatására kívánja felhasználni.


Forrás: GazdaságTV.hu

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×