ingyenes webstatisztika
" "

Kétszáz dolgozójától válik meg a Swarovski tiroli üzeme

Az üveg- és ékszergyártással, valamint csiszolással foglalkozó osztrák Swarovski vállalat kétszáz dolgozójától válik meg a tiroli Wattensben működő üzemében – jelentették be a cég vezetői szerdán.

A döntést a termelés csökkenésével és az ebből fakadó költségterhekkel indokolták. A leépítés a kristályalkatrészek előállításának és értékesítésének területén dolgozókat érinti.
A cég közlése szerint az intézkedést a munkavállalók képviselőivel egyetértésben hozták, és az érintett dolgozókat a vállalat alapítványán keresztül segítik majd. A tartományi vezető, Günther Platter is támogatásáról biztosította az elbocsátottakat.
A Swarovski vezetői ugyanakkor szerdán arról beszéltek, hogy a kristályüzem idén kétszámjegyű forgalomnövekedéssel számol. Közölték azt is, hogy továbbra is mérséklik a vállalati üzletágban végzett tevékenységüket. A kristályalkatrészek üzletágát a megváltozott piaci körülmények miatt pedig átalakítják, a tervek szerint a jövőben leginkább a szolgáltatásokra, a termék- és az üzletfejlesztésre koncentrálnak majd.
A cég a wattensi telephelyét a legfontosabb termelési és fejlesztési központtá akarja tenni, ezért a következő három évben több mint 90 millió eurós beruházást terveznek.
A wattensi gyárban készül az összes kristály és ékszer, valamint itt található a Swarovski dizájn és innovációs központja is. A tiroli központban 2007 végén 6700-an dolgoztak, jelenleg 4800 főt foglalkoztatnak. Legutóbb 2014 év végén küldtek el 200 dolgozót, ők jellemzően a termelés területen végezték munkájukat. Idén áprilisban a cég vezetése még arról beszélt, hogy nem várhatók további leépítések.
A kristálycsiszolókat előállító Tyrolit és az optikai műszereket gyártó Swarovski Optik cégeket magában foglaló Swarovski-csoport 2014-es forgalma 1,6 százalékkal meghaladva az előző évit, 3,05 milliárd eurót tett ki. A kristály üzletág 2,33 milliárd euró, a Tyrolit 600, a Swarovski Optik pedig 120 millió euró forgalmat bonyolított, a 2014-es év növekedést hozott a cég különböző ágazatainak.
2015 szeptemberében a vajdasági Szabadkán adta át a Swarovski azt a bővített gyárcsarnokot, amely 380 dolgozót foglalkoztat és 2016 közepéig további 170 munkahelyet biztosít a környéken élőknek.
Az 1895-ben alapított cégnek a világ 170 országában több mint 2500 üzlete van, és 30 ezer embert foglalkoztat.(MTI)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top