ingyenes webstatisztika

Két újabb műholdat lőttek fel az EU navigációs rendszeréhez

Fellőtték és sikeresen pályára állították az Európai Unió saját, Galileo műholdas navigációs rendszerének újabb két műholdját, ezzel a számuk tizenkettőre nőtt – jelentette be pénteken az Európai Űrügynökség (ESA).

A tájékoztatás szerint még csütörtökön lőtték fel a két műholdat a Francia Guyanában lévő Kourouban található űrközpontból orosz Szojuz hordozórakéta segítségével.
“A mai fellövésekkel Európa kilenc hónap alatt megduplázta a pályára állított műholdjai számát” – közölte Jan Woerner, az ESA főigazgatója.
Az Európai Bizottság Galileo-programigazgatója szerint a rendszer 2016 elején kezdené meg a szolgáltatást, ehhez azonban még az űrügynökség jóváhagyására is szükség lesz. A szolgáltatást eredetileg 2008-ban kellett volna elindítani.
A teljes, harminc műholdból álló rendszer a tervek szerint 2018-ban áll fel, és rá két évvel teljes kapacitással működik majd.
A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az Európai Unió és az Európai Űrügynökség azzal a céllal, hogy függetlenítse Európát az amerikai GPS műholdas navigációs rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja.
Az európai navigációs rendszer szabadon elérhető szolgáltatása egyméteres pontosságú helymeghatározást tesz majd lehetővé, a titkosított katonai szolgáltatása pedig egy centiméterest.
A rendszer a közlekedésen kívül az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a halászatban, a civil védelemben és egyéb területeken is használható lesz.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top