ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Kész újabb monetáris eszközöket bevetni az EKB
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Kész újabb monetáris eszközöket bevetni az EKB

A vártnál gyengébb inflációs dinamika tükrében szükségessé válhat az EKB monetáris politikájának a módosítása – jelentette ki Mario Draghi, az EKB elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtóértekezleten.

Az EKB 2014. szeptembere óta tartja 0,05 százalékon az irányadó kamatot. Mario Draghi a mostani kamattartó döntés indoklásában rámutatott, hogy a kamatok még “huzamos ideig” a jelenlegi, vagy annál alacsonyabb szinten maradnak, az euróövezet vártnál gyengébb inflációs dinamikájának tükrében azonban szükségessé válhat az EKB monetáris politikájának a felülvizsgálata, átgondolása és módosítása, akár már a következő kamatdöntő ülésen is.
Az euró árfolyama Mario Draghi szavait követően azonnal 0,6 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az euró jegyzése 1,0800 dollárra csökkent.
Mario Draghi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EKB tavaly márciusban gazdaságélénkítő céllal életbe léptetett eszközvásárlási programja zökkenőmentesen halad és egyértelműen kimutatható a 2014 közepe óta meghozott monetáris intézkedések pozitív hatása is.
A makrogazdasági elemzések a gazdasági növekedés folytatódására utalnak, a növekedés ütemét azonban a fejlődő térségek növekedésének a lassulása fékezi, bár a növekedést veszélyeztető kockázati tényezők folyamatosan veszítenek az erejükből – mutatott rá. Az inflációs kilátások azonban lényegesen romlottak a decemberi ülés óta, elsősorban az olajárak esése miatt.
Elmondta, hogy elsősorban a belső keresletet ösztönző monetáris intézkedésekre van szükség. Gondoskodni kell róla, hogy az alacsonyabb olajárak a lakosság fizetőképes keresletének az emelkedésében csapódjanak le.
Az EKB a következő kamatdöntő ülésig megvizsgálja a különböző monetáris ösztönző eszközök használatának lehetőségét és gondoskodik a megfelelő eszközök rendelkezésre állásáról – mondta Mario Draghi.
“A szándék is megvan rá és az eszközeink is megvannak hozzá, hogy beavatkozzunk” – szögezte le az EKB elnöke, hozzátéve, hogy az EKB hitelképességét rontaná, ha nem mutatna készséget monetáris politikája felülvizsgálatára. Az EKB mandátumán belül minden eszköz használata szóba jöhet – mondta, hozzátéve, hogy “nem fogjuk letenni a fegyvert a globális kihívások előtt”.
Az EKB előző, 2015. december 3-i kamatdöntő ülésén sem változtatott az irányadó kamaton, de ösztönző szándékkal a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programja határidejét 2017 márciusáig meghosszabbította, valamint mínusz 0,2 százalékról mínusz 0,3 százalékra módosította a nála elhelyezett egynapos betétekre felszámított büntetőkamatot. A kötvényvásárlási programot eredetileg 2016 februárjában zárták volna le.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×