ingyenes webstatisztika

Kamatdöntés – Elemzők: nem szűnt meg a monetáris politika mozgástere

A monetáris politika mozgástere nem szűkült be teljesen az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank kisebb lépésekkel ugyan, de folytatja a monetáris enyhítést.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,85 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők 10-20 bázispont közötti csökkentésre számítottak, de többségben voltak a 10 bázispontos enyhítést prognosztizálók.
Horváth Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint 2,50 százalékig csökkentheti a jegybank az alapkamatot. Kifejtette: a monetáris politika mozgástere annak ellenére sem szűkült be teljesen, hogy a Fed decemberben 10 milliárd dollárral csökkentette eszközvásárlási programjának havi keretösszegét. A monetáris tanácsban is meglévő eltérő vélemények (két tanácstag korábban a 20 bázispont helyett is csak 10 bázisponttal vágott volna) a piaci vélemények is elváltak, így van olyan elemző, aki az MNB kamatpályáján 2,5 százalék helyett 2 százalékos minimummal számol.
Bebesy Dániel, Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere úgy vélte: az eddigi 20 bázispontos lépéseknél alacsonyabb ütemű csökkentés azt jelzi, hogy a monetáris tanácson belül többségbe kerültek a nagyobb óvatosságot pártolók, de az enyhítés folytatódhat. Kifejtette: a jegybank a várakozásoknak megfelelően fékezte az enyhítés ütemét. Emlékeztetett rá, hogy a decemberi ülést követően az MNB már utalt arra, hogy a csökkentés ütemének mérséklése indokolttá válhat, és úgy tűnik, a kevésbé támogató globális környezet és a hazai deviza gyengülése átbillentette az egyensúlyt a monetáris tanácson belül. Megjegyezte, hogy a 15 bázispont csak minimális eltérés a 20 bázisponthoz képest, ami jelzi, hogy az MNB helyzetértékelése lényegében nem változott.
Ugyanakkor Magyarországon a forint gyengüléssel kezdte az idei évet, a magyar állampapírok hozamgörbéje egyre meredekebbé válik, ami azt jelenti, hogy hosszabb távon nincs meggyőződve a piac az alacsony kamatok tartósságáról.
A forint más feltörekvő piaci devizákhoz képest eddig meglehetősen stabil maradt, a befektetőek egyelőre figyelmen kívül hagyják a paksi beruházáshoz kapcsolódó államadósság-növekedést, és azokat a jegybanki kommenteket, amelyek szerint a jegybanki kamatpolitikát nem befolyásolja a Fed monetáris politikájának változása – elemezte Bebesy Dániel.
Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője is azt hangsúlyozta, hogy a keddi kamatcsökkentési döntésnek egyedül a mértéke volt kérdéses, maga a kamatcsökkentési ciklus folytatása nem. A jelenlegi körülmények fennmaradása esetén az elemző az első negyedévében 2,7 százalékos, illetve akár az alá csökkenő alapkamatot, és 2,5 százalékos kamatminimumot vár.
Kifejtette: a csökkentési ütem mérséklésére az előző kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből is lehetett következtetni. Kérdésesnek nevezte, hogy milyen szinten áll meg a kamatvágás, és az iránymutatást azért is lényegesnek tartotta, mert úgy vélte, hogy a gazdasági szereplők várakozásait, különös tekintettel a kamatkörnyezetre, irányítani szükséges. Az Európai Központi Bank elnöke is a kamatkörnyezet alacsonyan tartását erősítette meg – fűzte hozzá.
Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint az infláció alakulása, a reálgazdasági folyamatok, valamint az, hogy az infláció várhatóan tartósan alulmúlja a 3 százalékos inflációs célkitűzést, lehetővé és indokolttá tették az alapkamat csökkentését. Úgy ítélte meg: a javuló kockázati megítélés ellenére a forint árfolyamát egyre kevésbé tudja támogatni a fejlett piacokhoz képesti csökkenő hozamfelár, ezért a kamatcsökkentési sorozat további lassítására lehet számítani. A kamatcsökkentési sorozat 2,55-2,70 százalék között érhet véget, majd az alapkamat az utolsó negyedévig ezen a szinten maradhat.
“Az év utolsó hónapjaitól – de legkésőbb a jövő év elejétől – lassú ütemű kamatemelési sorozatra számítunk, így 2015 végéig 3,75-4,00 százalékig emelkedhet vissza az alapkamat” – elemezte Suppan Gergely.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top