ingyenes webstatisztika

Jönnek a csődök a világgazdaságban

Tíz év óta először számít a csődök számának növekedésére az Atradius. A hitelbiztosító globális elemzése szerint az idén 2,8 százalékkal, 2020-ban pedig további 1,2 százalékkal lesz több csőd a világgazdaságban, mint az idén. A gazdaság növekedésének lassuló üteme, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi hatásai miatt Észak-Amerika jár a legrosszabbul. Az elemzők úgy becsülik, hogy Nyugat-Európában részben a Brexit és az olasz politikai bizonytalanságok következtében 2,7 százalékkal nő majd a csődök száma, de a vámháború is visszaveti az európai GDP növekedését, ami hat a csődök számára is. 

 

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint a 2008-as pénzügyi válság óta először nő a csődök száma a világgazdaságban. Főleg a kereskedelmi bizonytalanságok és alacsonyabb befektetési hajlandóság miatt a globális GDP növekedése 2,6 százalékra lassul az idén, ez pedig növeli a pénzügyi kockázatokat.

 

Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint a vizsgált európai országok közül az Egyesült Királyságban várható a legtöbb csőd, ahol folytatódott a tavalyi tendencia, és egyre több vállalat fejezte be a működését. – „Itt 8,9 százalékos növekedésről beszélünk az év első félévében, ráadásul a Brexit körüli káosz lehetetlenné teszi a font talpra állását, fenntartja az inflációt és akadályozza a vállalatok stabil működését” – mondta az országigazgató, aki szerint a legnagyobb kockázatot a megállapodás nélküli kilépés jelenti, és ahogy közeledik az október 31-i határidő, úgy tűnik egyre kevésbé valószínűnek, hogy sikerül elkerülni Nagy-Britannia kizuhanását az Európai Unióból. „Becsléseink szerint az év végéig újabb 10 százalékkal, jövőre pedig további 5 százalékkal nő majd a csődök száma a szigetországban” – húzta alá Vanek Balázs.

 

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy az eurózóna egészében 1,2 százalékkal lesz majd több csőd, mint tavaly, ezzel hat év óta először nő a csődök száma az egységes valutaövezetben. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az eurózónában a GDP alig 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben, a gyártóipart a gyenge külső kereslet sújtja, emellett a belső fogyasztás növekedése is lassul.

 

A német GDP idei bővülését 0,9 százalékra becsülik az Atradius szakértői, és bár az exportorientált ipari szektorok, különösen az autógyártás rövid távú kilátásai rosszak, a belső fogyasztás hagyományosan erős Németországban, ezért itt a csődök minimális, 1 százalékos növekedésére lehet számítani.

 

Olaszországban tavaly 7 százalékkal csökkent a bedőlések száma, 2019 első negyedévében pedig 6 százalékos csökkenést regisztráltak, az idei év egészében mégis 4 százalékos növekedésre számítanak a hitelbiztosító elemzői. A GDP stagnál (0,1 százalék), és kérdéses, mennyire lesz stabil az új olasz kormánykoalíció.

 

Az Atradius elemzése szerint az Egyesült Államokban szintén megfordul a trend, és 2010 óta először nő majd jövőre a csődök száma. Vanek Balázs ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019 első félévében 2 százalékos csődölési rátát tapasztaltak az amerikai gazdaságban, az év végére pedig 3,2 százalékot kalkulálnak. „Ennek oka a vártnál kisebb növekedés, a magasabb finanszírozási költségek, a gazdaság ciklikussága, de legfőképpen a vámháború.  A lazább monetáris politikai segítheti az amerikai vállalatokat, de a 15 százalékos vám 300 milliárd dollár értékű kínai fogyasztási cikkre súlyosan érintheti a kiskereskedelmi szektort.” – mondta Vanek Balázs országigazgató.

 

A fejlett ázsiai országokban az idén a csődök számának átlag 1,8 százalékos, jövőre pedig 0,9 százalékos növekedése várható az elemzés szerint.

 

 

 

Az Atradiusról

 

Az Atradius Magyarország piacvezető hitelbiztosítója. A vállalat hitelbiztosítással, viszontbiztosítással és követelésbehajtási szolgáltatásokkal védi a vállalkozásokat a hitelkockázatok ellen.  Az Atradius a világ 50 országában több mint 160 irodát üzemeltet, 100 millió cég adatait tartalmazó hitelinformációs adatbázissal rendelkezik, és a munkatársai 20 ezer hitellimit megállapítást végeznek naponta. A vállalatcsoport globális árbevétele 1,8 milliárd dollár volt 2017-ben. Az Atradius tulajdonosa a spanyol Grupo Catalana Occidente biztosító.

640x40_feher
Scroll To Top