ingyenes webstatisztika

Joe Biden hívei hisznek a 2016-os demokrata előválasztás megnyerhetőségében

Joe Biden amerikai alelnök támogatói hisznek benne, hogy 2016-ban a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelmet akkor is megnyerhetik, ha Hillary Clinton is beszáll a küzdelembe – írta hétfői számába a The Wall Street Journal.

A legtöbb meghatározó demokrata politikus nem hiszi, hogy Biden vagy bárki más eséllyel szállhat harcba abszolút favoritnak tekintett Clinton asszony ellen – noha ő még nem jelentette be hivatalosan indulási szándékát. Ezt a meggyőződést alátámasztani látszik, hogy az előválasztások nyitányát lélektanilag talán a leginkább meghatározó kulcsállamban, New Hampshire-ben egy nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a volt külügyminiszter minden riválisára legalább 50 pontot ráverne.
A leglelkesebb Biden-hívők azonban arra tennék meg tétjeiket, hogy az alelnök a pártjában népszerű, hogy országszerte kitűnő politikai kapcsolatokkal rendelkezik és könnyen szerez anyagi támogatásokat. 2008-ban például elnökjelölt-aspiránsként 11,3 millió dollár adományt sikerült összegyűjtenie az iowai jelöltállító gyűlésekig, amelyek után a visszalépés mellett döntött.
Az alelnök fanatikusainak egyik kulcsérve az, hogy a hivatalban lévő alelnöknek mindig jó esélye van a nyerésre – legalább a pártjukon belüli előválasztási küzdelemben. Legalábbis ez elmúlt fél évszázad során így volt. Al Gore-nak például 2000-ben győzni sikerült a sajátjai között, George H.W. Bush pedig 1988-ban legyőzte kihívóját, Bob Dole akkori szenátort. Hubert Humphrey 1968-ban, Richard Nixon pedig 1960-ban szintén elnyerte a hivatalos elnökjelöltséget.
Az utolsó alelnök, akinek ez nem sikerült, Alben Barkley, aki Harry Truman helyettese volt és 1952-ben Adlai Stevensonnal szemben maradt alul. Barkley kudarcát főleg azzal magyarázták, hogy már 74 éves volt. Nos, Biden 73 éves lesz 2016-ban, ám az esetleges alulmaradásának oka nem a kora lesz, hanem elsősorban az, hogy beárnyékolhatja a Clinton kezében lévő izgalmas és példátlan történelmi lehetőség: az, hogy a volt first ladynek esélye nyílhat az elnökség intézménye körül kialakult nemi korlátok áttörésére. Ugyanúgy, ahogyan Barack Obama 2008-ban elsöpörhette a “faji” akadályokat.
A lap úgy értesült, hogy Obama elnök semleges marad, ha Biden és Clinton egyaránt a ringbe szállás mellett dönt majd. Elemzők szerint az érintetteknek erről legkésőbb 2014-ben kell dönteniük. A volt külügyminiszter ezzel tovább várhat, mint az alelnök, mert az ő támogatói az adományok becsatornázására már létrehozták a Ready for Hillary elnevezésű “super PAC” -et (politikai szuper-akcióbizottságot)
Biden a maga részéről mindenesetre még nem zárt le semmit.
“Boldog emberként fogok meghalni, ha sohasem leszek az Egyesült Államok elnöke, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogok versenybe szállni” – nyilatkozott nemrégiben a GQ magazinnak az Egyesült Államok második embere.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top