ingyenes webstatisztika

Jó hírek a MOL-tól

A Mol Nyrt. sikeresen lezárta a norvég Ithaca Petroleum Norge (IPN) 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlását az Ithaca Petroleum Ltd-től – jelentette be az olajipari vállalat csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Közölték: a norvég IPN, amely jövőben Mol Norge néven működik, operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában. A portfóliója a norvég kontinentális talapzaton található 14 tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora. A tranzakció több mint 600 millió hordó, többségében kőolajat tartalmazó, kockázattal nem súlyozott földtani vagyont foglal magában, amely a kétszeresére növeli a Mol-csoport kutatási portfólióját.
A vállalt munkaprogram három kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapat átvétele szintén az ügylet része.
A tranzakció egy jelentős mérföldkő a Mol számára a Norvégiába történő belépésre, az északi tengeri jelenlétének és a nemzetközi kutatási portfoliójának kibővítésére – írták.
A társaság azt is bejelentette, hogy kitermelése a kurdisztáni Shaikan olajmezőn meghaladja a 13 millió hordó szintet, a mező utóbbi kéthavi gördülő napi átlagos termelése 38 ezer hordó-egyenértéket (bpd) tett ki, és a június 21-i termelés napi rekordnak számít 44 600 bpd mennyiséggel.
A Mol partnere, a Gulf Keystone Petroleum Limited (GKP) várakozásai szerint a kurdisztáni Shaikan olajmező kitermelés átlagos értéke 36 ezer és 40 ezer bpd lehet az év hátralévő részében, ami az értékesítési lehetőségek függvényében módosulhat.
Közölték, hogy a partnerek folyamatosan dolgoznak az aktuális termelés után járó stabil kifizetési rendszer kialakításán. A korábban bejelentett helyi, kurdisztáni vevővel kötött új szerződésnek megfelelően az első kifizetés, bruttó 4,9 millió dollár az elmúlt héten megérkezett. További bruttó 6,7 millió dollárt utaltak át a júniusi, tankautós exportszállításokért, amelyek törökországi kikötőkbe szállítottak le. A Mol Nyrt. 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Shaikan blokkban.
A GKP arra számít, hogy a közeljövőben megkezdheti a Shaikan mezőről származó kőolaj tankautós szállítását a 120 kilométerre, a török határon található Fyshkhabour-ba, ahol a kőolajat betáplálják majd a ceyhani export kőolaj-vezetékbe. Azt követően, hogy a kőolaj-vezetékbe történő betáplálás megkezdődik és a kurdisztáni regionális kormány természeti erőforrások minisztériumával közösen kialakítják a stabil fizetési rendszert, a Shaikan mezőn termelt kőolaj a nemzetközileg kereskedett olajtípus részeként értékesítik, ami magasabb realizált árat eredményezhet – írták.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top