ingyenes webstatisztika

Jó az ószeres rendelet, ha okosan csinálod

Kistelepüléseken a polgármesterek segítségével nagyon mehet. De vigyázat: a vendéglátás nem napicikk, a cigi sem, egyébként a webnél is csak a bejelentés marad el, a többi szabály pedig sehol sem.

Már megírtuk, hogy a házalókereskedés és a webáruház a napicikkek (élelmiszer, háztartási vegyiáru) értékesítése esetében bejelentés nélkül, tehát azonnal indítható. Vannak, akik ezt nem értették meg pontosan, ami nem baj, hiszen nem született mindenki jogásznak. De most segítünk abban, mit is szabad tenni ennek alapján pontosan, és hol jelenthet ez segítséget.

Mi is változott igazából

Röviden megismételjük a lényeget, anélkül nem megy. Tehát az üzleten kívüli csatorna.

Veszélyhelyzet idején a lakosság ellátásához végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ezt a vendéglátó üzlet, és a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.

Az “üzleten kívüli” kifejezésre mindenkinek az ugrik be elsőre, hogy ez minden, amit nem üzletben (épületben, vagy épületrészben) csinál a boltos. De ez nem igaz.

Tehát most csak a házaló kereskedésről van szó, amikor nincs előzetes megrendelés

Az előírások szerint kereskedni lehet üzletben (ami épületben, épületrészben van), vagy azon kívül. Az üzlethelyiségen kívül lehet mozgóbolttal (erre kialakított járművel), bevásárlóközpontban, vásáron, piacon, közterületen (utóbbin csak kevés termékféleséggel), közvetlen értékesítéssel (az előállítás helyén), csomagküldő kereskedelemben (minden idetartozik, amikor előre megkapja a megrendelést a boltos, weboldalon, telefonon, katalógusból, vagy bedobott sajtcetlin, és a szerződés a megrendelés visszaigazolásával, jobbára előre fizetéssel létre is jön, hivatalos nyelven “távolban”, tehát nem a boltban válogat és dönt a vásárló), automatából és közlekedési eszközön is (vonat, autóbusz). Van még a termékbemutató, de az most felejtős.

Szándékosan a végére hagytuk az “üzleten kívüli” kereskedés fogalmát. Ez is egy tétel az előbbiek között, tehát ez nem azok  összefoglalása, hanem – egyszerűbben fogalmazva, de a vonatkozó kormányrendelet is tartalmazza ezt a kifejezést – a házaló kereskedés. Ez abban különbözik a csomagküldő vásárlástól, hogy a vásárló nem ad le előre megrendelést, hanem a házaló kereskedő felkerekedik, elindul, házról-házra jár és vesznek a vásárlók, amit akarnak. Ideírjuk pontosan: a kereskedő vagy a nevében, vagy javára eljáró személy a vásárlót – annak kifejezett kérése nélkül – a lakásán, munkahelyén vagy más tartózkodási helyén felkeresi.

A szerződéskötési lehetőség nyilván azért van kitalálva, hogy ha a boltos maga nem, de más házalni akar, akkor csinálja, de nem csak úgy szabadjára engedve.

És ha bármilyen megrendelést kap előre a boltos a vásárlótól, az már nem házalás, hanem csomagküldés. Ez azért különbség. Egyébként a mozgóboltos sem megrendelésre szállít, hanem elindul, mint a házaló.

Keveredhet persze a csomagküldés a mozgóbolttal, vagy a házaló kereskedéssel,  hiszen lehet, hogy a mozgóbolt, vagy a házaló kap megrendelést is előre. Ebben az esetben két csatornát használ egyszerre, ami nem tilos, de a bejelentés és nyilvántartás alóli mentesség csak a házaló kereskedésre vonatkozik.

És ami még fontos. Eddig a házaló kereskedő élelmiszert zöldség-gyümölcs kivételével nem árusíthatott. Most már igen, bármilyen napicikket, ez is újdonság, persze az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásokat be kell tartania. Ráadásul most már a vendéglátós termék is forgalmazható házaló kereskedéssel.

És mi is a napicikk, mondjuk a hivatalosat: élelmiszer, illatszer, drogériai termék, háztartási tisztítószer és vegyi áru, higiéniai papírtermék. A vendéglátó tevékenység terméke már nem az.

A házaló kereskedés szabályai

Mert vannak olyanok is.

Így üzleten kívüli kereskedés során a fogyasztó a lakásán 19 és 9 óra között nem kereshető fel, kivéve, ha ehhez előzetesen hozzájárult. És a fogyasztót a lakásán, munkahelyén, átmeneti tartózkodási helyén felkereső személy köteles személyazonosságát, és ha nem a saját nevében jár el, képviseleti jogosultságát a fogyasztónak igazolni.

Na és akkor mit csináljon a boltos: hát fogjon össze a polgármesterrel

Sokan sokszor óvnak attól, hogy idegeneket beengedjünk a lakásba, sok is a felhívás, főleg önkormányzatoktól. Nagyvárosban nem is tűnik valószínűnek, hogy majd sokan ráugranak vállalkozások a házaló kereskedésre, hiszen ők is sejtik, nem nagyon szeretik a bekopogós hátizsákos árusokat. A mozgóbolt persze már, de az sem nagyvárosi műfaj a boltosok körében. A vendéglátóknál sem valószínű, hogy valakit nekieresztenek mondjuk húsz adag túróscsuszával a nagykörúton, hogy adja már el.

De hát a kisebb faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, a boltost is, lehet más a helyzet. A falusi kisbolt amúgy is egyre kevesebbet van nyitva, napközben, vagy délutánra, estére be is zár.

De hát mi van akkor, ha a helyiek maguk megtolják a házaló kereskedést. Ők is bezárkóznak, amennyire lehet, ha pedig jön valaki és becsenget, és az a boltos, be is lehet engedni őt pár friss zsemlével, kenyérrel, avagy ami jobban fogyhat.

A polgármester hírül adhatja, hogy indulhat ilyen, még meg is kérdezheti, kinek lenne rá szüksége, főleg időseknek. Még akkor sem dől össze a világ, ha némi igényfelmérés keretében jelzi a boltosnak, mi lehet a kelendő, úgy nagyjából. És még egy polgárőr is betársulhat, biztos, ami biztos.

Na és a webáruház bejelentés nélkül

A veszélyhelyzet idején a csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. De csak napicikkekből. Bővíthető is ezekkel egy meglévő webáruház, vagy új is indítható.

De hát itt is csak a bejelentés és a nyilvántartás marad el, így azért az élelmiszerbiztonsági szabályokra oda kel figyelni, ebben nincs kivétel.

Hogy ez mire jó? Nyilván arra, hogy némi papír-, azaz elektronikus ügyintézéssel kevesebbet kelljen pepecselni. És nagyobb legyen a webes napicikk kínálat, persze veszélyhelyzet után vagy zárás, vagy usgyi a jegyzőhöz című történet következik.

Persze, lehetett volna biztosabban is. Az üzleten kívüli árusítást és a webáruházat is kötelező legyen a szokásos rendben bejelenteni, de azonnal el lehessen indítani és nem kell kivárni a hatósági eljárás végét. Így az élelmiszerbiztonsági kockázat azért mérsékeltebb lenne, hiszen most nincs működés előtti rápislogás a hatóságtól, legalább az indulás előtti pillanatokban.

(blokkk.com)

640x40_feher
Scroll To Top