ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Európa / Jeruzsálem státusza – Macron: sajnálatos Trump döntése

Jeruzsálem státusza – Macron: sajnálatos Trump döntése

Sajnálatosnak nevezte Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának.

“Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.
A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy “minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.
Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként.
Az amerikai elnök szerint a döntés már régóta esedékes volt, és felszólított a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.

     
Az eddigi reakciók az amerikai elnök döntésére elutasítóak voltak, kivéve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterlenökét, aki azt történelmi jelentőségűnek nevezte. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Trump döntése “lerombolta a kétállami” megoldást, a Hamász palesztin iszlamista szervezet pedig úgy fogalmazott, hogy Trump az amerikai érdekekért “megnyitotta a pokol kapuját”.
Az izraeli-palesztin válság kétállami megoldása azt jelentené, hogy Izrael mellett létrejön egy független palesztin állam.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×