Home / _További hírek / Jelzálogbankot alapít az MKB

Jelzálogbankot alapít az MKB

Az MKB Bank jelzálogbank alapítására vonatkozó kérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). A hitelintézet a piacra lépést – a jogszabályi megfelelésen túlmenően – stratégiai jelentőségűnek tekinti, amelyben a Gránit Bank a partnere kisebbségi részvényesként – közölte az MKB.

A bank az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy október 1-jétől a nettó éven túli lakossági forint jelzáloghitel állomány 15 százalékát jelzáloglevéllel vagy fedezett kötvénnyel kell refinanszírozniuk a magyarországi bankoknak.
Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója korábban közölte: a bank stratégiai jelentőséget tulajdonít annak, hogy aktív szereplője legyen a jelzálogbanki szektornak, és mivel a mérethatékonyság miatt nem lehet minden kereskedelmi banknak jelzálogbankja, az MKB nyitott a partneri együttműködésre.
A tulajdonosi jóváhagyás megszületése után a hitelintézet benyújtotta az MKB Jelzálogbank Zrt. megalapítására vonatkozó felügyeleti kérelmet. Az új jelzálogbankot a Gránit Bankkal közösen indítják el.
Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a hosszú lejáratú lakossági jelzáloghitelek jelzálogleveleken keresztüli finanszírozása javítja a piac stabilitását, ugyanakkor növeli a kiszámíthatóságot mind az ügyfelek, mind a bankok oldaláról. Balog Ádám szerint a jelzáloglevelek várhatóan a befektetők széles spektrumának kínálnak vonzó befektetési lehetőséget – ismerteti közleményében a bank.
A Magyar Nemzeti Bank egy tavalyi rendeletében a lejárati eltérés csökkentése érdekében előírta, hogy 2016. október 1-jétől minden olyan magyarországi banknak, amely jelzáloghitelezést folytat, hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában kell finanszíroznia. A magyarországi szabályozás szerint csak jelzáloghitelintézet bocsáthat ki jelzáloglevelet. A jegybank előzetes becslése alapján az új szabályozás számos új jelzálogbank alapítását és mintegy 300 milliárd forintnyi új jelzáloglevél kibocsátását eredményezi.
Magyarországon korábban három jelzálogbank volt jelen a piacon: az OTP Jelzálogbank, az UniCredit Jelzálogbank és az FHB Jelzálogbank.
Az Erste Bank a jegybanki rendeletre reagálva tavaly megalapította a 100 százalékos tulajdonában álló Erste Jelzálogbank Zrt.-t, a cégbíróság decemberben jegyezte be a leánybankot, amelynek induló tőkéje 3 milliárd 900 millió forint.
A K&H Bank is bejelentette tavaly, hogy megalapítja saját, 100 százalékos tulajdonában lévő jelzálogbankját, hogy ezáltal eleget tegyen az MNB új szabályozási követelményeinek.
Az FHB Jelzálogbank, valamint a többségi tulajdonában álló FHB Kereskedelmi Bank tavaly szeptemberben a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) tagjává vált, ami által a szövetkezeti hitelintézetek megfelelhetnek a jegybanki szabályozásnak.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×