ingyenes webstatisztika

Jelentősen nőtt az építőipari termelés az euróövezetben januárban

Jelentősen, az elemzői várakozásokat jóval meghaladó mértékben nőtt januárban az építőipari termelés az euróövezetben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentésében közölt előzetes adatok szerint szezonális kiigazítással számolva az euróövezet 19 tagállamában decemberhez képest 3,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 6,0 százalékkal nőtt az építőipar termelése. Elemzők 0,3 százalékos, illetve 1,3 százalékos növekedésre számítottak.
Az Európai Unió 28 tagállamában decemberhez képest 2,7 százalékkal, tavaly januárhoz képest pedig 4,9 százalékkal nőtt az építőipar termelése.
Decemberben éves összevetésben az euróövezetben 2,3 százalékkal csökkent, az unióban viszont 0,4 százalékkal nőtt az építőipar termelése. Az előző hónaphoz képest az eurózónában 1,8 százalékos, az EU-ban pedig 1,2 százalékos csökkenést mértek.
Januárról a legnagyobb havi növekedést Romániából (+20,9 százalék), Szlovéniából (+10,2 százalék) és Lengyelországból (+9,3 százalék) jelentették. Csökkenést csak Spanyolországban mértek, 0,3 százalékosat.

A legnagyobb növekedést 2019 januárjához képest Romániában (+47,8 százalék), Belgiumban (+12,9 százalék) és Németországban (+12,0 százalék) regisztrálták. Csökkenést két országban mértek, Spanyolországban 4,4 százalékosat, Magyarországon pedig 2,4 százalékosat.
A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 11 országból nincs januárra vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.
A tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az Európai Unióban viszont 0,2 százalékkal bővült az építőipar termelése, éves összevetésben 0,4, illetve 1,3 százalékos emelkedést mértek.
Magyarországon a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben 9,7 százalékkal nőtt, az előző három hónaphoz képest viszont 1,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top