ingyenes webstatisztika

Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben és az EU-ban is novemberben

Érzékelhető mértékben erősödött a fogyasztói bizalom novemberben az euróövezetben, míg az Európai Unió egészében némileg kisebb volt a javulás – derült ki az Európai Bizottság kedden közzétett előzetes gyorsbecsléséből.

A hangulatindex 1,9 ponttal mínusz 6,1 pontra emelkedett az övezet 19 országában. Elemzők enyhébb javulásra, mínusz 7,8 pontra számítottak az októberi mínusz 8,0 pont után.
Az Európai Unió 28 tagállamában 0,7 ponttal – az októberi mínusz 6,5 pontról – mínusz 5,8 pontra javult a fogyasztói bizalmi index értéke novemberben.
Novemberben már a negyedik egymást követő hónapban javult a fogyasztói hangulat, ami azt jelzi, hogy feltámadt a fogyasztók költekezési kedve, ez pedig rövid távon erősítheti a gazdaságot.
Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.
A novemberi gazdasági hangulatmutatót egy hét múlva teszi közzé az Európai Bizottság. A legutolsó adat szerint októberben erősen javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az unióban is. Az Európai Unióban a gazdasági hangulatmutató (ESI) értéke 1,4 ponttal 106,9 pontra, az eurózónában pedig szintén 1,4 ponttal 106,3 pontra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top