ingyenes webstatisztika

Japán kormányfő: növelni kell a nemzetközi nyomást Észak-Koreára

Növelni kell az Észak-Koreára nehezedő nemzetközi nyomást és szigorítani kell a háborúval fenyegetőző kommunista országgal szemben hozott gazdasági szankciókat, hogy Phenjan átgondolja külpolitikáját – közölte Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön.

Abe az NTV japán televízió egy műsorában nyilatkozva elmondta: egyelőre nincsenek meg a párbeszéd feltételei Phenjannal.
Korábban Pak Gun Hje dél-koreai elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter is a párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta a Koreai-félsziget feszültségeinek csökkentése érdekében.
Habár a japán kormányszóvivő bizonyos feltételek teljesülése esetén lehetségesnek nevezte a tárgyalások folytatását, a Kyodo hírügynökségnek nyilatkozó kormányzati források szerint Tokió jóval keményebb politikát kíván folytatni Észak-Koreával szemben, mint Washington és Szöul, és aggodalmat keltőnek tartja az amerikai kormány békülékenységét.
Abe azt is vitatta, hogy Phenjan nukleáris fegyverei azonnali fenyegetést jelentenének. “Jelenleg Észak-Koreának nincs rakétára szerelhető atomfegyvere” – mondta. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az Észak-Korea által jelentett veszély napról-napra nő. “Kim (Dzsong Un) rendkívül fiatal és tapasztalatlan, ezért nagyon veszélyes” – fogalmazott.
Az NHK japán televízió értesülései szerint Japán legalább júliusig érvényben tartja az észak-koreai fenyegetések miatt hozott rakétavédelmi intézkedéseit.
Phenjan korábban atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát, az Egyesült Államokat és Japánt, és egyes értesülések szerint újabb rakétakilövésre készül. Tokió emiatt több légvédelmi rendszert helyezett készenlétbe, és elrendelte a Japán területét esetlegesen fenyegető észak-koreai rakéták megsemmisítését. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top