ingyenes webstatisztika

Izrael légicsapást hajtott végre Szíriában, életét vesztette két vezető

Legkevesebb öt fegyveres, köztük magas rangú vezetők halálát okozó légicsapásokat hajtott végre Izrael vasárnap délután Szíriában a libanoni siíta Hezbollah szervezet katonai konvoja ellen – közölte libanoni értesülésekre hivatkozva az izraeli tízes tévécsatorna vasárnap este.

Az egyik csapásban katonai helikopterről, egy másikban pedig harci repülőgépekről lőttek rakétákat a szomszédos Libanonból és a szintén siíta Iránból származó, de Szíriában harcoló fegyvereseket szállító járművekre a Golán-fennsík izraeli határhoz közeli, de szíriai részén, Quneitra körzetében.
A csapásokban a tévé értesülése szerint életét vesztette több libanoni és iráni fegyveres. A halottak között van Abu Áli al-Tabtabái iráni tiszt, valamint a konvojt vezető Abu Ísza Abdesz-Szalím, a Hezbollah Szíriában harcoló egységeinek második legfontosabb parancsnoka, és Dzsihád Mugníje, a Hezbollah 2008-ban egy damaszkuszi merényletben megölt ideológusának és katonai vezetőjének, Imád Mugníjének a fia.
Izraeli lapértesülések szerint Dzsihád Mugníjét három hónappal ezelőtt nevezték ki a Golán-fennsíkon, a szíriai-izraeli határ mentén harcoló Hezbollah-egységek parancsnokává.
Az akciót egy meg nem nevezett izraeli katonai forrás megerősítette. Ugyanakkor hivatalosan nem vállalta magára az izraeli vezetés.
Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője egy interjúban a közelmúltban kijelentette, hogy a „Hezbollah ma erősebb, mint valaha. Ha izraeli támadás lesz Libanon ellen, akkor megfelelünk az elvárásoknak”- emlékeztetett a Maarív nevű izraeli újság honlapja vasárnap.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top